Wykonanie
Soba to japoński
makaron gryczany. Słowa tego używa się także ogólnie w odniesieniu do cienkich
makaronów, bez względu na typ
mąki z jakich się je przygotowuje. Mimo że pisane wzmianki o gryce pochodzą z okresu Nara (710-794), to w regularnej diecie mieszkańców
Kraju Kwitnącej
Wiśni makaron soba obecny jest dopiero od okresu Edo (1600-1868). Stanowił on uzupełnienie diety opartej na
białym ryżu. Współcześnie możemy jeść go na kilka sposobów. W formie
kake soba, czyli na ciepło w
bulionie i jako zaru
soba, kiedy podaje się osobno
makaron na zimno i osobno specjalny sos do maczania.
Kake soba – przepis:1000 ml
bulionu rybnego dashi300 g
makaronu gryczanego
soba4 łyżki usukuchi (jasnego
sosu sojowego)2 łyżki mirin (słodka sake)1 łyżka koikuchi(ciemny
sos sojowy, taki jak do sushi)1 mały
por1 mała daikon (
rzodkiew japońska, można zastąpić białą rzodkwią)
szczypior (opcjonalnie)Doprowadzamy dashi do wrzenia. Dodajemy jasny
sos sojowy, ciemny
sos sojowy i mirn, a także obraną i pokrojoną na półksiężyce
rzodkiew japońską. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 8-12 minut. W międzyczasie gotujemy
makaron soba (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany
makaron zalewamy
bulionem. Po wierzchu posypujemy cienko pokrojonym
porem i
szczypiorkiem.