Wykonanie
Zbliża się weekend, czas nieśpiesznych, leniwych śniadań. Jeśli szukacie czegoś łatwego i jednocześnie bardzo smacznego to polecam puszysty omlet z
owocami. W mojej rodzinie cieszymy się jego smakiem co najmniej od czterech pokoleń.Puszysty omlet z
truskawkami – przepis (porcja dla 1 osoby):1
jajko1 łyżka
mąki3-4 łyżki
mleka1 łyżka
oliwaszczypta
solitruskawkiliście
miętyDo kubka wlewamy
mleko, dodajemy
mąkę,
oliwę i
sól. Dokładnie mieszamy lekko ubijając. Na sam koniec dodajemy
jajko i dobrze mieszamy, również lekko ubijając. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili przekręcamy omlet, po czy smażymy go na wolnym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Omlet podajemy z
truskawkami (lub innymi
owocami sezonowymi) i świeżymi liśćmi
mięty.