Wykonanie
Dziś rusza III edycja Targów Książki Kulinarnej (Qchnia Artystyczna, Jazdów 2, Warszawa). Ja szczególnie zapraszam na niedzielę na godzinę 14:00 na spotkanie o kuchni koreańskiej . Podczas całej imprezy na stoisku Hanami będzie można też kupić Tradycje kulinarne Korei i inne publikacje. W koreańskich kliatach jest też dzisiejszy przepis. Milmyeon to
makaron na zimno, idealne danie na upalne, letnie dni.Milmyeon – przepis:1500 ml chudego zimnego
bulionu wołowego500 ml
wody z dongchimi (
wody z kiszonki)300 g cienkiego suszonego
makaronu pszennego (somyeon lub sōmen)250 g gotowanego
mięsa wołowego1
ogórek2
jajka1
gruszka chińska (
nashi)kawałek rzodkwi białej (5–6 cm)
sezamgochujang
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i odlaniu przelewamy go zimną
wodą, po czym wrzucamy do miski z
wodą.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupy i kroimy na pół.
Rzodkiew i
gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w słupki (lub w przypadku
gruszki na cienkie plastry).
Ogórek kroimy w słupki.
Bulion mieszamy z
wodą z dongchimi . W naczyniu układamy odciśnięty
makaron, zalewamy go
bulionem, tak by
makaron wystawał ponad jego powierzchnię. Na wierzchu układamy najpierw
rzodkiew,
ogórek i
gruszkę, a na koniec
jajko. Na
jajko nakładamy trochę pasty gochujang i całość posypujemy
sezamem.
