Wykonanie
Ostatnimi czasy bardzo mocno zainspirowały mnie
makarony. Mnogość ich rodzajów jest tak wielka, iż
mówi się że włosi mają inną odmianę na każdy dzień. Dzisiaj postanowiłem zrobić samemu
makaron. Przepis jest banalny :3
jajka1 kg
mąki pszennejciepła
woda ( około 50-100 ml)Ciasto powinno być twarde i ciężko się wyrabiać. Tak przygotowane ciasto zostawiłem na 10 minut, aby troszkę odpoczęło, ponieważ przy wyrabianiu rozklejał się gluten i ciasto zrobiło się sprężyste. Po 10 minutach dzielę ciasto na 5 częsci. Ja do zrobienia
makaronu użyłem najprostrzej maszynki do
makaronów, którą kupicie w markecie za 40 zł.Dzisiaj przygotowałem jedynie kilka rodzajów ale możliwosci są ogromne.Zrobiłem lasagne, spaghetti, tagiatelle oraz papardelle.Czyli kolejne wpisy jak się spodziewacie będą na bazach
makaronów jakie dzisiaj przygotowałem.