Wykonanie
Czas świąteczny w tym roku był wyjątkowo długi. Praktycznie na tydzień odcięłam się od rzeczywistości wirtualnej, ale nie oznacza to, że poświęciłam cały czas na leniuchowanie. Nowy Rok zapowiada się bardzo pracowicie, ale w pozytywnym znaczeniu. Po wyjazdach zawsze pojawia się u mnie w lodówce coś nowego, okazuje się też, że są rzeczy które trzeba zjeść jak najszybciej.
Makaron gnocchi z
kiełbasą w kremowym sosie – przepis:200 g
makaronu gnocchi lub conghiliette100 g
mascarpone200 g
kremówki 30%8 połówek
suszonych pomidorów200 g
kiełbasy1
cebulasól,
pieprz,
tymianekser do posypania,
szczypiorekKiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy posiekaną w kostkę
cebulę. Smażymy kolejne 5 minut po czym dodajemy pokrojone
suszone pomidory,
mascarpone, kremówkę i
przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany
makaron mieszamy z sosem, nakładamy do naczyń i ozdabiamy
serem oraz
szczypiorkiem.