Wykonanie
Jak jest gorąco, to człowiek marzy o czymś chłodnym i orzeźwiającym. Tę starą prawdę dobrze znają mieszkańcy
słonecznych Indii. Od wieków przygotowują bowiem różne potrawy i
napoje z dodatkiem
jogurtu. Jedną z nich jest
kakri raita – rodzaj induskiej mizerii. Danie występuje w wielu wariantach, jeden z nich, który poznałam podczas pobytu w Anglii można znaleźć tu . A dziś moja wariacja na temat.4-5 średnich gruntowych
ogórków330 g
jogurtu greckiegoświeże liście
kolendryświeże liście
miętysól, 1/4 łyżeczki
curryOgórki myjemy, osuszamy, po czym ścieramy na tarce (oczka średniej wielkości). Odsączamy
wodę, dodajemy
jogurt grecki, drobno posiekane liście
mięty oraz
kolendry,
sól,
curry i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Podajemy do
mięs lub
ziemniaków z
wody.