Wykonanie
Jogurtowa
sałatka do obiadu to przystawka, którą często przyrządzam i modyfikuję na wiele sposobów. Można ją przyrządzić tradycyjnie mieszając
jogurt z
ogórkami i
solą. Ja lubię czasami dodać
rzodkiewki i jakieś
zioło. Może to być
natka pietruszki lub
mięta pieprzowa. Poza tym dodaję do jogurtowej sałatki pokruszoną
feta i
oliwę. Z przypraw preferuję
czarny pieprz ale taka
sałatka smakuje super posypana dukkah .Ta przystawka to mieszanka kilku kuchni. Znajdziecie w niej
grecki ser feta. Najczęściej kupuję owczy. Uwielbiam smak
feta. Jest to jeden z moich ulubionych
serów solankowych.
Mięta pieprzowa to
zioło popularne w wielu kuchniach światach. Dodaję je do perskiej zupy noworocznej, do warzywnych sałatek, koktajli .
Mięta w połączeniu z fet a jest niesamowita. Jako dziecko nigdy nie przepadałam za
miętą ale teraz nadrabiam i stosuję ją w mojej kuchni bardzo często.
Mięta jest bardzo łatwa w uprawie. U mnie rośnie na balkonie jak zwariowana.
Jogurtowa
sałatka pasuje do obiadu z
mięsem. Jest to również doceniana przystawka do grilla. Przygotowanie sałatki zajmuje mało czasu. Można ją przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce. Nie
mogę się doczekać lata i sezonu na grilla. Tą
sałatkę przyrządzam niezależnie od
pory roku ale wiosną i latem ze świeżymi nowalijkami smakuje najlepiej.4 porcjeSkładniki:350 g
greckiego jogurtu, 10% tł.100 g
feta2 ząbki
czosnku1
ogórek, średniej wielkości2 łyżki
oliwy z oliwekgarść
mięty pieprzowej lub wedle smaku1 łyżka
przyprawy dukkah, tutaj przepis
sól do smaku
Pokrój
ogórka w kostkę i
posól. Następnie dodaj pokrojoną
miętę, pokruszony
feta, dukkah i
oliwę. Dopraw
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i
solą. Uwaga,
feta jest słona, trzeba uważać aby Wymieszaj
sałatkę. Wstaw do lodówki aby się schodziła.