Wykonanie
7 grudnia, 2013 by Magdalena Tomaszewska-BolałekJak co roku nie
mogę powstrzymać się przed wpisem o japońskich świątecznych smakołykach. Oczywiście nie chodzi tu o tradycyjne dania kuchni
Kraju Kwitnącej
Wiśni (które są bardzo smaczne i ciekawe), ale o dzieła sztuki cukierniczej w duchu europejskim. Okres Bożego Narodzenia to w Japonii czas zakochanych. Wszystkich zainteresowanych obyczajami zapraszam do przeczytania tekstu Wszystkiego najsłodszego, czyli święta w Japonii, a już teraz zapraszam na przegląd tegorocznych trendów .Od końca listopada w sklepach i cukierniach zaczyna pojawiać się oferta świątecznych smakołyków. Co więcej po dostępnych ciastach widać, że znacznie rośnie segment wypieków dla całych rodzin ozdobionych tradycyjnymi zachodnimi motywami świątecznymi, a same ciasta dla zakochanych zaczynają stanowić mniejszość. Prawie wszędzie kupimy coś z Mikołajami czy reniferami. Rzadziej wybierany jest cukierników klasyczny jasny
biszkopt, biały krem oraz
truskawki. Ciekawą propozycję lekko nawiązującą do klasyki – ciasto z
truskawkami, mocną pastą
truskawkową oraz karmelem – przygotowała
cukiernia Ecole Criollo . Miejsce tradycyjnych
biszkoptów zajmują
czekoladowe wariacje, ciasta
owoce np. torcik z dominującą nutą
malin z Vanilla Beans oraz hybrydowe wypieki łączące europejskie techniki cukiernicze z tradycyjnymi japońskimi składnikami np. tort z zieloną sproszkowaną
herbatą matcha zaproponowany przez cukiernię
LeTao . W tym roku rządzi barok. Nawet właściciel eskoyama znany z minimalistycznych
czekoladek przygotował bogato zdobione ciasta pełne kolorowych dodatków, w tym z szczególnie częstym obecnie elementem ozdobnym na tortach jakim są
makaroniki. Moim tegorocznym faworytem jest jednak Louange Tokyo . Urzekła mnie ich gama ciast z pikowaniami a’la Chanel i zaintrygował czerwony
owocowy torcik z dodatkiem kanadyjskiego
syropu klonowego. Louange Tokyo wypuściło też na święta limitowany tort inspirowany Marilyn Monroe.Mimo że mamy początek grudnia, wielu z tych wspaniałości już nie można kupić albo można je zamówić dopiero na sam koniec grudnia. Najlepsze w japońskich ciastach jest jednak to, że nie mamy do czynienia z przerostem formy nad treścią. Piękne, kolorowe kompozycje nie ustępują również smakiem.Podobne wpisyChūgen – letnia wymiana prezentów w JaponiiJapońskie
słodycze na walentynki 2014
Wiśnia w kuchni japońskiejJapońskie walentynki 2013 – trendyMegatrendy kulinarne na lata 2013-2018 według FrancuzówPost navigation← Mikołajkowy konkurs z Pyszne.pl (do wygrania
bony na dostawę jedzenia)Skąd się bierze Ptasie Mleczko, czyli relacja z mikołajkowych warsztatów w Wedlu →