Wykonanie
Co roku o tej
porze daję się zwieść
truskawkom . Zazwyczaj tego żałuję. W tym roku los był jednak łaskawy i udało mi się trafić na przyzwoite
owoce. Pomyślałam, że z lekkim
biszkoptem stworzą świetny duet.
Biszkopt z
truskawkami – przepis:3
jajka75 g
cukru85 g
mąki20 g
masła300 g
truskawekświeża
melisa2 łyżeczki
miodu pomarańczowegosok wyciśnięty z połówki
pomarańczyJajka ubijamy z
cukrem przez około 9-10 minut. Następnie powoli dodajemy przesianą przez sito
mąkę i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dolewamy rozpuszczone, ale ostudzone
masło i ponownie mieszamy,
Biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z tortownicy i odstawiamy do ostudzenia. Do filiżanki wyciskamy sok z połówki
pomarańczy, dodajemy
miód i dokładnie mieszamy. Mieszaniną nasączamy ostudzony
biszkopt.
Truskawki myjemy i osuszamy. Kroimy je na ćwiartki i układamy na cieście. Całość przybieramy liśćmi świeżej
melisy.