ßßß
Składniki8 kg dobrego mięsa wieprzowego (może być np. schab)1-2 kg surowego boczku50 g soli peklowej75 g soli8-10 ząbków czosnku35 g pieprzu1 l wodyjelita baranieCzas przygotowania: 2 dniPrzepis na: Swojska wędzona kiełbasaOstatnio było na słodko, dzisiaj nieco bardziej mięsnie. Jeśli ktoś miałby ochotę sobie powędzić, polecam domową kiełbasę.Mięso mielę na grubym sicie, boczek na drobnym. Bardzo drobno siekam czosnek. Do zimnej, przegotowanej wody wsypuję sól oraz sól peklową i kiedy się rozpuści, wlewam wodę do mięsa, dodaję boczek, czosnek oraz grubo mielony pieprz. Dobrze wszystko mieszam, i odstawiam do lodówki na 24 godziny. Jeśli macie inne, chłodne miejsce, np. piwniczkę, można tam odstawić mięso – temperatura nie może jednak przekraczać 2-6 st. C.Dokręcam do maszynki przystawkę do kiełbas, naciągam jelito. Zawiązuję końcówkę i napełniam je mięsem. Kiedy całe jelito jest napełnione, związuję końcówkę i skręcam kiełbasę w kilku miejscach, aby otrzymać ładne pęta.Czas na wędzenie. W wędzarni powinniśmy mieć około 100-120 st. C i niezbyt dużo dymu. Najlepiej wędzić, używając drewna z drzew owocowych – jabłoni, czereśni, śliwy oraz gruszy plus niewielki dodatek olchy lub buka. Wędzenie trwa 80 minut. Jeśli po tym czasie mamy jeszcze ogień, wygaszamy go i zostawiamy kiełbasę aż do wystygnięcia – można zostawić na noc i będzie jak znalazł na śniadanko. Ciepła też jest pyszna, więc można coś uszczknąć i popróbować :) Smacznego!Podobne przepisy
Biała kiełbasa na grilla
Podwędzane swojskie wędlinyPenne z sosem mięsnym
Pasztet z królikaFasolka po bretońsku