ßßß Cookit - przepis na Szynka

Szynka

nazwa

Wykonanie

Świąteczna szynka
Zawsze robię szynkę,baleron i polędwicę sama. A Święta to szczególny czas i na stole powinno być nie tylko ładnie ale i zdrowo. Niestety ostatnie wiadomości ,płynące z naszych kochanych mediów ,utwierdziły mnie w przekonaniu , że trochę poświęcenia opłaca się żeby wiedzieć co się je .
Składniki
2 kl szynki
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli
1/4 łyżeczki saletry ( zamiast saletry może być sól peklowa 1 łyżeczka)
1 łyżeczka pieprzu
listek laurowy
1/2 litra wody przegotowanej
Akcesoria
strzykawka
siatka do wędlin lub folia spożywcza
Wykonanie
Krok 1 . Do zagotowanej wody wsypać sól, saletrę lub sól peklową,pieprz,listek laurowy , roztarty czosnek, wymieszać.
Krok 2 . Nabierać do strzykawki wodę z przyprawami i wstrzykiwać ją w szynkę .Raz po raz aż prawie cała zaprawa będzie w mięsie .
Krok 3 . Na szprycowaną szynkę przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki.
Krok 4 . Następnego dnia zapeklowaną szynkę zawinąć ściśle w folię spożywczą i włożyć do gotującej się wody . Zaparzać 2 godziny na małym ogniu (jak rosół) Po tym czasie wyłączyć ogień i szynkę zostawić do wystygnięcia.
Nie wędzę szynki ,ponieważ jest to zbyt kłopotliwe i nie potrzebne. Smak jest idealny.
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2013/03/szynka.html