ßßß
Składniki2 kl szynki3 ząbki czosnku2 łyżki soli1/4 łyżeczki saletry ( zamiast saletry może być sól peklowa 1 łyżeczka)1 łyżeczka pieprzulistek laurowy1/2 litra wody przegotowanejAkcesoriastrzykawkasiatka do wędlin lub folia spożywczaWykonanieKrok 1 . Do zagotowanej wody wsypać sól, saletrę lub sól peklową,pieprz,listek laurowy , roztarty czosnek, wymieszać.Krok 2 . Nabierać do strzykawki wodę z przyprawami i wstrzykiwać ją w szynkę .Raz po raz aż prawie cała zaprawa będzie w mięsie .Krok 3 . Na szprycowaną szynkę przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki.Krok 4 . Następnego dnia zapeklowaną szynkę zawinąć ściśle w folię spożywczą i włożyć do gotującej się wody . Zaparzać 2 godziny na małym ogniu (jak rosół) Po tym czasie wyłączyć ogień i szynkę zostawić do wystygnięcia.Nie wędzę szynki ,ponieważ jest to zbyt kłopotliwe i nie potrzebne. Smak jest idealny.


