ßßß
Składniki1 kg pieczarek5 jaj1 pęczek pietruszkisólpieprz4-5 łyżek majonezuCzas przygotowania: 35-40 minZ wypadu do ogrodu wyszły nici, bo od rana leje. Jest trochę ponuro, więc dla pocieszenia i na otarcie łez sałatka pieczarkowa ;) Odrobinę pracochłonna, ale ogólnie nieskomplikowana.Wrzucam na gotującą się wodę obrane pieczarki i podgotowuję maksymalnie 5 minut. Odcedzam i niech stygną. Gotuję jaja na twardo i studzę. Kiedy to wszystko stygnie, siekam drobno pęczek pietruszki.Teraz muszę pokroić na kostkę jaja i pieczarki – monotonne zajęcie. Jaja idą w miarę szybko, ponieważ kroję je wzdłuż, jeszcze raz wzdłuż i wszerz na maszynce do krojenia jajek. Pieczarki już nożem, więc chwila schodzi.Mieszam składniki, dodaję soli i pieprzu do smaku. Dobrze jest zostawić na chwilę sałatkę w takim stanie, żeby przeszła solą oraz pieprzem i dopiero dodać majonez.Sałatka z pieczarek jest banalna, jak widzicie, ale bardzo bardzo smaczna. Ja jadam ją solo, rodzina z wędlinami. Najlepiej podać ją w dniu, kiedy się ją robi. Na drugi lubi podejść wodą z pieczarek i traci na atrakcyjności wizualnej. Smak pozostaje na szczęście taki sam :) A teraz śmigam zjeść co nieco ;) Smacznego!
Podobne przepisyJaja faszerowane pieczarkami
Sałatka śledziowa
Sałatka jarzynowa w galarecie
Marynowany śledź
Pieczone pierogi z farszem z mięsa i kapusty