Wykonanie
Składniki2 piersi z
kaczki1 mały
seler2
pietruszki1/8
kapusty włoskiej3
marchewkivegetasól8-10 naleśnikówCzas przygotowania: 2 , 5 godz.Naleśniki mam przygotowane – czekają od ostatniego smażenia w zamrażalniku. Wyciągam je, żeby się nieco ogrzały i można je było pokroić.2 piersi z
kaczki obieram ze skóry, żeby rosół nie był zbyt tłusty. Zagotowuję
wodę i wrzucam
kaczkę na wrzątek.Jeśli
mięso znajdzie się w wodzie przed zagotowaniem,
zrobi się piana i rosół nie będzie klarowny. Zmniejszam odrobinę moc palnika, żeby
kaczka sobie bulgotała delikatnie w wodzie, a nie kipiała.Po około 40 minutach dodaję jarzyny i gotuję jeszcze około 2 godziny. Na 5 minut przed końcem doprawiam rosół
vegetą i
solą.
Kaczkę i jarzyny kroję na kostkę, a naleśniki zwijam i kroję na cieniutkie paseczki. Jeśli wolicie jarzyny w całości, proszę bardzo – zawsze to szybciej ;) Przekładam wszystko na talerze lub miski, zalewam rosołem. Jeśli jeszcze macie cierpliwość, można włożyć na 5 minut do piekarnika, ale konieczności nie ma – ja tak zrobiłam, ponieważ naleśniki nieco wystudziły rosół. Uważajcie tylko przy wyjmowaniu talerzy z piekarnika – gorące jak diabli.Na koniec jeszcze
natka pietruszki i wcinam.Podane niżej składniki wystarczą na 4-6 porcji. Zdecydowanie polecam – przygotowanie
banalne, a obiad sycący. I po zjedzeniu takiego posiłku nie ma nawet potrzeby podania drugiego dania.
Podobne przepisyŻurek
Sałatka jarzynowa w galarecie
Schab w
sosie śliwkowym po staropolskuFarsz z
wątróbki i
mięsaPlacek wielkanocny z
jajami