ßßß Cookit - przepis na Rosół z kaczki z naleśnikiem

Rosół z kaczki z naleśnikiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 piersi z kaczki
1 mały seler
2 pietruszki
1/8 kapusty włoskiej
3 marchewki
vegeta
sól
8-10 naleśników
Czas przygotowania: 2 , 5 godz.
Naleśniki mam przygotowane – czekają od ostatniego smażenia w zamrażalniku. Wyciągam je, żeby się nieco ogrzały i można je było pokroić.
2 piersi z kaczki obieram ze skóry, żeby rosół nie był zbyt tłusty. Zagotowuję wodę i wrzucam kaczkę na wrzątek.
Jeśli mięso znajdzie się w wodzie przed zagotowaniem, zrobi się piana i rosół nie będzie klarowny. Zmniejszam odrobinę moc palnika, żeby kaczka sobie bulgotała delikatnie w wodzie, a nie kipiała.
Po około 40 minutach dodaję jarzyny i gotuję jeszcze około 2 godziny. Na 5 minut przed końcem doprawiam rosół vegetą i solą.
Kaczkę i jarzyny kroję na kostkę, a naleśniki zwijam i kroję na cieniutkie paseczki. Jeśli wolicie jarzyny w całości, proszę bardzo – zawsze to szybciej ;) Przekładam wszystko na talerze lub miski, zalewam rosołem. Jeśli jeszcze macie cierpliwość, można włożyć na 5 minut do piekarnika, ale konieczności nie ma – ja tak zrobiłam, ponieważ naleśniki nieco wystudziły rosół. Uważajcie tylko przy wyjmowaniu talerzy z piekarnika – gorące jak diabli.
Na koniec jeszcze natka pietruszki i wcinam.
Podane niżej składniki wystarczą na 4-6 porcji. Zdecydowanie polecam – przygotowanie banalne, a obiad sycący. I po zjedzeniu takiego posiłku nie ma nawet potrzeby podania drugiego dania.
Podobne przepisy
Żurek
Sałatka jarzynowa w galarecie
Schab w sosie śliwkowym po staropolsku
Farsz z wątróbki i mięsa
Placek wielkanocny z jajami
Źródło:http://www.gryzz.pl/rosol-z-kaczki-z-nalesnikiem