Wykonanie
Kokosanki
Składniki25 dag
wiórków kokosowych60 g
masła (około 3 łyżki)3/4 szklanki
cukru3 łyżki
mleka kondesowanego light1 łyżka
mąki ziemniaczanej2
białkaszczypta
soliCzas przygotowania: 20-25 minPrzepis na: KokosankiKokosanki pachną mi właśnie w całym domu :) Idealne do filiżanki
herbaty lub
kawy.
Kokos ogólnie kojarzy mi się z latem i plażą. I chyba z tego powodu uwielbiam go w różnych potrawach.Trochę więcej niż połowę odmierzonego
cukru rozpuszczam razem z
masłem. Następnie dodaję
wiórki kokosowe i mieszam. Dosypuję
mąkę ziemniaczaną,
mleko kondensowane i jeszcze raz mieszam.Do drugiego naczynia wbijam
białka i lekko
solę. Ubijam je na sztywną pianę. Kiedy piana jest gotowa, dosypuję resztę
cukru i jeszcze raz delikatnie i krótko ubijam.Przekładam pianę do wiórków i delikatnie mieszam. Włączam piekarnik na 180 st. C. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki lub po prostu ręką formuję nieduże
ciasteczka i układam je na papierze. Piekę je 15 minut, aż się zarumienią. Smacznego!
Podobne przepisy
Ciasto
kokosowo-
śliwkoweBabeczki ucieraneSernik – 2 keksówki
Bananowe muffiny z wiórkami kokosowymi
Sernik z
sosem malinowym