ßßß
Składniki25 dag wiórków kokosowych60 g masła (około 3 łyżki)3/4 szklanki cukru3 łyżki mleka kondesowanego light1 łyżka mąki ziemniaczanej2 białkaszczypta soliCzas przygotowania: 20-25 minPrzepis na: KokosankiKokosanki pachną mi właśnie w całym domu :) Idealne do filiżanki herbaty lub kawy. Kokos ogólnie kojarzy mi się z latem i plażą. I chyba z tego powodu uwielbiam go w różnych potrawach.Trochę więcej niż połowę odmierzonego cukru rozpuszczam razem z masłem. Następnie dodaję wiórki kokosowe i mieszam. Dosypuję mąkę ziemniaczaną, mleko kondensowane i jeszcze raz mieszam.Do drugiego naczynia wbijam białka i lekko solę. Ubijam je na sztywną pianę. Kiedy piana jest gotowa, dosypuję resztę cukru i jeszcze raz delikatnie i krótko ubijam.Przekładam pianę do wiórków i delikatnie mieszam. Włączam piekarnik na 180 st. C. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki lub po prostu ręką formuję nieduże ciasteczka i układam je na papierze. Piekę je 15 minut, aż się zarumienią. Smacznego!
Podobne przepisy
Ciasto kokosowo-śliwkowe
Babeczki ucieraneSernik – 2 keksówki
Bananowe muffiny z wiórkami kokosowymi
Sernik z sosem malinowym