Wykonanie
Mam dla was dzisiaj przepis na pyszne kokosanki, który znalazłam na stronie kotlet .tv. Już od dłuższego czasu miała je zrobić, ale tak jakoś zawsze coś. Ale w końcu nie ma przy nich zbyt dużo pracy, robi się je szybko i wychodzą wspaniałe w smaku. Do popołudniowej
kawki będą idealne. Ja w zasadzie lubię wszystko co
kokosowe i zawsze kupowałam gotowe kokosanki z zaprzyjaźnionej piekarni, ale niestety miejsce zlikwidowali i już nie ma tych pysznych kokosanek, tak więc to była podwójna mobilizacja, aby upiec swoje.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g wiórek
kokosowych- 50 g
masła- 3/4 szklanki
cukru- 3 łyżki
mleka- 2
białka- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy
cukier i dodajemy
mleko. Mieszamy tak długo, aż
cukier nam się rozpuści, gotujemy na niewielkim ogniu. Następnie wsypujemy wiórki i wszystko razem mieszamy. Masę studzimy, ja przełożyłam ją z garnka do miski, aby szybciej wystygła.W misce ubijamy
białka na sztywną pianę i pod koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną. Przestudzone wiórki dodajemy do piany i delikatnie mieszamy łyżką.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy porcje masy, najlepiej łyżką, możemy także poprawić kształt naszych kokosanek ręką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 minut. Upieczone kokosanki zostawmy na blaszce, niech przestygną i ciut stwardnieją. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.