Wykonanie
Pysznie
kokosowe, chrupiące, idealnie pasują do
kawy czy
kakao. Ich zrobienie jest bardzo proste, przepis zaczerpnięty z książki Anny Starmach "Pyszne 25".Składniki:250g wiórek
kokosowych60g
masła150g
cukru1 łyżka
soku z cytryny3
białka kokosowe1 łyżka
mąki ziemniaczanejPiekarnik nastawiamy na 180 stopni, ja piekłem góra-dół. Do średniego garnka wrzucamy
masło, chwilę ogrzewamy na małym ogniu, dodajemy 100g
cukru i wszystko podgrzewamy do momentu aż całość się rozpuści. Zdejmujemy z palnika, dodajemy wiórki i mieszamy. Całość będzie sypka, ale tym się prosze nie martwić. Musimy ją ostudzić.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy powoli
sok z cytryny,
mąkę ziemniaczaną i 50g
cukru. 1/3 ubitych
białek mieszamy z wystudzoną masą
kokosową, a resztę dodajemy stopniowo i delikatnie mieszamy.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy małą łyzeczką naszą masę. Musimy zachować odstęp
między ciasteczkami, bo delikatnie nam wyrosną. Mi wyszły dwie takie blachy jak na zdjęciu. Pieczemy około 15 minut, obserwujcie czy się za bardzo nie przypalają.
Ciasteczka będą delikatne po upieczeniu, więc najlepiej studzić je na blaszce z piekarnika, po wystudzeniu będą zwarte i nie będą się rozlatywały.Smacznego!