Wykonanie
Składniki300 g
mąki150 g
masła50 g
cukru pudru1
jajo2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1
laska wanilii (lub
cukier z prawdziwą
wanilią)ulubiony
dżem lub
marmoladaCzas przygotowania: 30-40 minJeszcze karnawał, więc zapraszam na proste, ale smaczne
ciasteczka. Podana ilość składników wystarcza na wykonanie około 70-80
ciastek, czyli po sklejeniu połówek zostaje 35-40
ciasteczek.Wychodzę z założenia, że jak już piec coś takiego, to lepiej od razu więcej, więc u siebie podwoiłam składniki. Upieczone
ciastka można spokojnie po wystygnięciu włożyć do słoja lub puszki, a zachowają świeżość. Nie trzeba od razu sklejać ich wszystkich.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia, dodaję
cukier puder,
masło i
jajko. Zagniatam szybko ciasto, owijam w folię spożywczą i wkładam na około 20 min do zamrażalnika. W tym czasie wykładam sobie blachy papierem do pieczenia.Podsypuję ciasto lekko
mąką i wałkuję na grubość 2-3 mm. Foremką wykrawam
ciasteczka i układam na blasze. zachowuję przy tym odstępy, pamiętając, że
ciastka są na
proszku do pieczenia, więc trochę urosną.Wkładam blachę do piekarnika nagrzanego do koło 190 st. C.
Ciastka powinny się teoretycznie piec około 10 min. Ja nie
mogę zapanować coś nad nowym piekarnikiem i piekły się 15 min. Najlepiej ocenić
ciastka "na oko". Jeśli zaczynają się robić złociste, to znak, że są upieczone.Teraz pozostaje je wystudzić (to jest dosłownie 5-10 min) posmarować jedno
ciastko ulubionym
dżemem lub
marmoladą i skleić z drugim
ciasteczkiem. Smacznego!
Podobne przepisyKruche
ciastka z różą
Keks
MurzynekMazurek królewski
Pleśniak
wiśniowy