Wykonanie
Z czym kojarzą się goździki? Mnie z latami osiemdziesiątymi ubiegłego wieku, kiedy wypadało na koniec roku iść do nauczyciela z kwiatkiem, a jedyny, który można było kupić, to był właśnie
goździk. Zazwyczaj wcześniej trzeba było złożyć odpowiednie zamówienie. Ale z odpowiednim wyprzedzeniem się udawało i tak uzbrojony człowiek mógł iść po świadectwo.Szczęśliwie czasy się trochę zmieniły i teraz
goździki mam w ogrodzie dla przyjemności. Jak dla mnie – kwiatek idealny. Jeśli będziecie chcieli taki wysiać, szukajcie
goździków ogrodowych, koniecznie z informację, że mają jadalne kwiaty.W torebkach najczęściej można znaleźć mieszanki wielobarwne. Jeśli to Wasze pierwsze spotkanie bliskiego stopnia z
goździkami,
weźcie taką mieszankę. Niby te same kwiaty, ale każdy kolor minimalnie inaczej pachnie i smakuje. W pierwszym roku sprawdzicie, który najbardziej Wam odpowiada, a w kolejnych latach będziecie siali ulubione.A jak właściwie smakuje goździk? Tak samo jak pachnie. Nieco słodkawo. Może się jednak zdarzyć, że podstawa
płatka będzie trochę gorzkawa. Zanim dodacie więc
płatki do potraw, skosztujcie i oderwijcie ewentualnie ten kawałek. Pamiętajcie, aby
płatków nie kroić, bo ściemnieją i będą brzydko wyglądały. Używamy tylko palców :)
Do czego można użyć goździków? W
sumie do wszystkiego. Przygotowując ciasta, można pokusić się o taką jadalną ozdobę. Możecie wykorzystać je również do
dżemów i
marmolad. Jeśli macie czas, sprawdźcie, jak się komponuje
goździk np. z
truskawką czy
poziomką.
Herbata – taka aromatyczna
herbata w środku zimy to jest to! Żeby ją przygotować, obrywamy
płatki i suszymy je. Później wystarczy wymieszać z ulubionym gatunkiem
herbaty, zaparzyć i lato w środku zimy macie gwarantowane ;)
Podobne przepisyno to hop!
Jeszcze raz ogród
PaprykaCzosnek niedźwiedziCzym jest dla mnie jedzenie?