ßßß Cookit - przepis na Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb

Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb

nazwa

Składniki

Wykonanie

Trzeba zrobić coś do chrupania:) Serowe paluchy z ciasta francuskiego będą bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek.
Składniki:
1 gotowy arkusz ciasta francuskiego
ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak
papryka mielona słodka
czosnek granulowany - opcjonalnie
1 jako do posmarowania
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był owinięty. Smarujemy jajkiem, dzielimy na pół
Połowę sera odkładamy (ja nie odłożyłam, bo się rozpędziłam). Jeśli jest w kawałku, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli w plasterkach - to lepiej jest go pokroić w cienkie paseczki. Następnie kroimy w kosteczkę
Ułożyć ser na jednej połówce ciasta i doprawić papryką (oraz czosnkiem, jeśli mamy ochotę na bardziej ostry smak)
Ser lekko przycisnąć do ciasta i przykryć drugim arkuszem i widelcem skleić dłuższe brzegi
Ponownie posmarować jajkiem
Na górę zetrzeć drugą połowę sera i również lekko przycisnąć do ciasta (ja już sera nie miałam, ponieważ z rozpędu użyłam go do środka)
Nagrzać piekarnik do 200 st. U mnie termoobieg, środkowa półka
Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1 , 5 cm
Każdy pasek skręcamy w sprężynkę trzykrotnie
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, smarujemy jajkiem
Pieczemy ok. 12-15 minut (czas pieczenia w zależności od piekarnika, trzeba obserwować)
Mimo, że tuczące, to na zdrowie! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/08/serowe-paluchy-z-ciasta-francuskiego.html