Wykonanie
Trzeba zrobić coś do chrupania:)
Serowe paluchy z
ciasta francuskiego będą bardzo fajne zamiast kupnych
chipsów czy chrupek.
Składniki:1 gotowy arkusz
ciasta francuskiegook. 200 gramów
sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej
sera, tym bardziej wyrazisty smak
papryka mielona słodka
czosnek granulowany - opcjonalnie1 jako do posmarowaniaRozwijamy arkusz
ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był owinięty. Smarujemy
jajkiem, dzielimy na półPołowę
sera odkładamy (ja nie odłożyłam, bo się rozpędziłam). Jeśli jest w kawałku, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli w plasterkach - to lepiej jest go pokroić w cienkie paseczki. Następnie kroimy w kosteczkę
Ułożyć
ser na jednej połówce ciasta i doprawić
papryką (oraz
czosnkiem, jeśli mamy ochotę na bardziej ostry smak)
Ser lekko przycisnąć do ciasta i przykryć drugim arkuszem i widelcem skleić dłuższe brzegi
Ponownie posmarować
jajkiemNa górę zetrzeć drugą połowę
sera i również lekko przycisnąć do ciasta (ja już
sera nie miałam, ponieważ z rozpędu użyłam go do środka)Nagrzać piekarnik do 200 st. U mnie termoobieg, środkowa półkaPrzygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1 , 5 cm
Każdy pasek skręcamy w sprężynkę trzykrotnieUkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, smarujemy
jajkiemPieczemy ok. 12-15 minut (czas pieczenia w zależności od piekarnika, trzeba obserwować)
Mimo, że tuczące, to na zdrowie! :)