Wykonanie
Ten przepis otrzymałem od Petry z Chorwacji (to taki
kraj, w którym urodził się Tesla i wymyślono krawat :)), która prowadziła warsztaty warsztatach kulinarnych zorganizowanych przy okazji imprezy o nazwie International Garden. Tematem przewodnim była południowa i wschodnia słowiańszczyzna. Petra mówiła, że jej mama takie robi i są przepyszne. Doczekałem się
papryki za 4 zł więc postanowiłem zamieścić tutaj ten przepis. Sekretem jest dużo
czosnku. Najlepiej jak będzie to
papryka czerwona, żeby było poprawnie, ale ostatecznie inne kolory, np. najtańsza biała, też dadzą radę :)Nazwałem ją po chorwacku, bo nie miałem lepszego pomysłu :)Składniki:- świeże (tzn nie przetworzone, bo mogą być i podpsute :) )
papryki-
ryż-
ziemniaki-
czosnekWykonanie:W paprykach wycinamy otwory po obwodzie ogonka i usuwamy gniazda nasienne tak, aby powstały nam puste skorupy.
Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnej tarce.
Czosnek obieramy i drobno kroimy lub przeciskamy przez wyciskarkę.Mieszamy ze sobą surowe
ziemniaki,
ryż, i dużo
czosnku. Wkładamy taką mieszaninę do pustych
papryk na ok 3/4 wysokości i tak napełnione warzywa wkładamy do piekarnika na 150 stopni. Na jakieś 2-2,5 h.
Ryż powinien wsiąknąć
wodę z
ziemniaków o ile używamy zwykłego białego. Inne odmiany radzę wcześniej ugotować :)