ßßß
Składnikiciasto:320 g mąki1,5 łyżki cukru1 łyżeczka soli morskiej (korzystam z Kamisa)200 g masła30 g margaryny6 łyżek zimnej wody2 łyżeczki octu winnegonadzienie:1 kg borówki amerykańskiej (waga po rozmrożeniu)150 g cukru30 g mąki1 łyżka soku z cytrynyskórka otarta z 1 cytryny1 cukier z waniliądo posmarowania ciasta maślankado posypania ciasta cukier kryształCzas przygotowania: 10 min plus 30 min chłodzenie ciasta plus 60 min pieczeniePrzepis na: Ciasto z borówką amerykańskąW lecie zamroziłam trochę owoców. Dzisiaj otworzyłam zamrażarkę i się przeraziłam, ile ich zostało. Mimo szczerej niechęci do wałkowania ciasta wzięłam się w garść i oto jest! Kruche ciasto pachnące latem.Wszystkie składniki na ciasto zagniatam w miarę szybko. Dzielę je na dwie części, spłaszczam nieco, owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na około 30 minut.W tym czasie rozmrożone owoce mieszam z cukrem, mąką, sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem z wanilią.Kiedy ciasto jest już schłodzone, wyjmuję je i wałkuję pierwszą część. Powinna wystarczyć na wyłożenie dna i boków formy i średnicy 26 cm.Następnie wykładam wszystkie owoce.Wałkuję drugą część ciasta – na tyle, aby starczyło na przykrycie całości i sklejenie na brzegach z pierwszą częścią ciasta. Można w cieście wyciąć jakieś fajne otwory, albo pokroić je na paski i ułożyć zgrabną kratkę.Smaruję ciasto maślanką i posypuję je cukrem kryształem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około godzinę. W przypadku tego ciasta najlepiej po prostu po upływie 50 minut sprawdzić, jak wygląda. Powinno być ładnie zarumienione.Warto poczekać, aż ciasto nieco przestygnie, ponieważ borówki jak to borówki – nie do końca wiążą się ze sobą i lubią wypłynąć. Ciasto jest bardzo aromatyczne – moje jest też dość kwasne – takie owoce :) Ale widzę, że znika, moja córa ma buzię bordową i nie narzeka, więc chyba jest dobre ;) Smacznego!
Podobne przepisy
Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkamiKruche ciastka cytrynowe
Placek drożdżowy z borówką amerykańską
Zebra
Orzeźwiające ciasto cytrynowe