Wykonanie

Składnikiciasto:320 g
mąki1,5 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli morskiej (korzystam z Kamisa)200 g
masła30 g
margaryny6 łyżek zimnej
wody2 łyżeczki
octu winnegonadzienie:1 kg
borówki amerykańskiej (waga po rozmrożeniu)150 g
cukru30 g
mąki1 łyżka
soku z cytrynyskórka otarta z 1
cytryny1
cukier z
waniliądo posmarowania ciasta
maślankado posypania ciasta
cukier kryształCzas przygotowania: 10 min plus 30 min chłodzenie ciasta plus 60 min pieczeniePrzepis na: Ciasto z
borówką amerykańskąW lecie zamroziłam trochę
owoców. Dzisiaj otworzyłam zamrażarkę i się przeraziłam, ile ich zostało. Mimo szczerej niechęci do wałkowania ciasta wzięłam się w garść i oto jest! Kruche ciasto pachnące latem.Wszystkie składniki na ciasto zagniatam w miarę szybko. Dzielę je na dwie części, spłaszczam nieco, owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na około 30 minut.W tym czasie rozmrożone
owoce mieszam z
cukrem,
mąką,
sokiem i
skórką z cytryny oraz
cukrem z
wanilią.Kiedy ciasto jest już schłodzone, wyjmuję je i wałkuję pierwszą część. Powinna wystarczyć na wyłożenie dna i
boków formy i średnicy 26 cm.Następnie wykładam wszystkie
owoce.Wałkuję drugą część ciasta – na tyle, aby starczyło na przykrycie całości i sklejenie na brzegach z pierwszą częścią ciasta. Można w cieście wyciąć jakieś fajne otwory, albo pokroić je na paski i ułożyć zgrabną kratkę.Smaruję ciasto
maślanką i posypuję je
cukrem kryształem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około godzinę. W przypadku tego ciasta najlepiej po prostu po upływie 50 minut sprawdzić, jak wygląda. Powinno być ładnie zarumienione.Warto poczekać, aż ciasto nieco przestygnie, ponieważ
borówki jak to
borówki – nie do końca wiążą się ze sobą i lubią wypłynąć. Ciasto jest bardzo aromatyczne – moje jest też dość kwasne – takie
owoce :) Ale widzę, że znika, moja córa ma buzię bordową i nie narzeka, więc chyba jest dobre ;) Smacznego!


Podobne przepisy

Bardzo
cytrynowe ciasto z
poziomkamiKruche
ciastka cytrynowe
Placek
drożdżowy z
borówką amerykańską
Zebra

Orzeźwiające ciasto
cytrynowe