Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na
sałatkę obiadową. Można ją robić zarówno z
białej kapusty jak i z
kapusty pekińskiej. Gdy używamy
białej kapusty musimy pamiętać aby
kapustę lekko ugnieść tłuczkiem, gdyż bez tego zabiegu może ona być po prostu bardzo twarda. Takiego problemu nie ma jeśli używamy
kapusty pekińskiej, dodatkowo nadaje ona
sałatce pewnej lekkości.
Sałatka ta zwie się Coleslaw, i smakuje świetnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju
mięs, sprawdza się także dodana do hot doga czy cheesburgera.Coleslaw
Składniki:(porcja dla 8 osób)1 duża
kapusta pekińska albo średnia główka
białej kapusty1 duża
marchewka1/2
winnego jabłka1 średnia biała
cebula1 płaska łyżeczka
solipieprz1 łyżka
cukru1/2 szklanki
majonezu2 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżka
octu jabłkowegoPrzygotowanie:
Kapustę pekińską opłukać, osączyć a następnie pokroić w drobne paski. Włożyć do miski, dodać płaską łyżeczkę
soli i lekko wymieszać.
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w drobną kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.W kubku wymieszać
cukier,
majonez,
śmietanę,
ocet jabłkowy i około 1/8 łyżeczki
pieprzu.Do
kapusty dodać startą
marchew,
jabłko oraz pokrojoną
cebulę. Zalać mieszanką z kubka i dobrze wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki.Smacznego!