ßßß Cookit - przepis na Coleslaw

Coleslaw

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę obiadową. Można ją robić zarówno z białej kapusty jak i z kapusty pekińskiej. Gdy używamy białej kapusty musimy pamiętać aby kapustę lekko ugnieść tłuczkiem, gdyż bez tego zabiegu może ona być po prostu bardzo twarda. Takiego problemu nie ma jeśli używamy kapusty pekińskiej, dodatkowo nadaje ona sałatce pewnej lekkości.
Sałatka ta zwie się Coleslaw, i smakuje świetnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, sprawdza się także dodana do hot doga czy cheesburgera.
Coleslaw
Składniki:(porcja dla 8 osób)
1 duża kapusta pekińska albo średnia główka białej kapusty
1 duża marchewka
1/2 winnego jabłka
1 średnia biała cebula
1 płaska łyżeczka soli
pieprz
1 łyżka cukru
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Kapustę pekińską opłukać, osączyć a następnie pokroić w drobne paski. Włożyć do miski, dodać płaską łyżeczkę soli i lekko wymieszać.
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w drobną kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W kubku wymieszać cukier, majonez, śmietanę, ocet jabłkowy i około 1/8 łyżeczki pieprzu.
Do kapusty dodać startą marchew, jabłko oraz pokrojoną cebulę. Zalać mieszanką z kubka i dobrze wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/09/dzisiaj-mam-dla-was-przepis-na-saatke.html