Wykonanie
Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię gołąbki. Niestety jak wszyscy wiemy są one dość pracochłonne i zajmują, przynajmniej mi, kilka godzin. To trzeba ugotować
kapustę,
ryż i
kaszę, a i
mięsko podsmażyć, a
potem zwijanie, duszenie...Za dużo tego jak dla mnie.Znalazłam jednak rozwiązanie, a raczej przepis, który nie dość, że super smakuje to jego efekt można śmiało nazwać "gołąbkiem". Fajne w nim jest też to, że nie napracujemy się za wiele i nie wystoimy na przysłowiowych "garach". Oceńcie sami. U mnie piątka z plusem.Lazy cabbage balls

Składniki :

1/2 średniej główki
kapusty1/2 kg
mięsa mielonego3/4 szklanki grysiku2 średnie
cebule5 dużych
pieczarek2 łyżki
masłaolej roślinnysólpieprz2 małe
jajka6 łyżek
mąki3 szklanki
wody1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego4 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:

Krok pierwszy to posiekanie
kapusty. Posiekaną
kapustę wkładamy do miski, solimy 3/4 łyżeczki
soli, dobrze ugniatamy ręką do momentu aż
kapusta zacznie mięknąć a następnie odstawiamy na 1 godzinę.Po godzinie, zalewamy
kapustę wrzącą
wodą na około 3 minuty, parzymy. Sparzoną
kapustę odcedzamy i czekamy chwilkę aż troszeczkę wystygnie.Gdy
kapusta jest już lekko ciepła, dodajemy do niej
jajka, grysik,
mięso mielonoe,
pieprz do smaku, około 1/2 łyżeczki
soli oraz startą na grubych oczkach tarki
cebulę. Mieszamy.Formujemy kulki wielkości dużego
jajka, lekko spłaszczamy i obtaczamy w
mące.Na patelni rozgrzewamy
olej. Wlewamy tyle
oleju, aby był on na wysokości centymetra od dna patelni. Na średnim ogniu pieczemy nasze gołąbki aż do momentu gdy uzyskają jasno-brązowy kolor.Po upieczeniu, przekładamy je do naczynia do zapiekania. Wlewamy do niego 1 i 1/2 szklanki
wody i dodajemy łyżkę
masła. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy je też dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut, wtedy należy jednak sprawdzać czy nie przywierają one do dna naczynia, i od czasu do czasu je mieszać.W międzyczasie przygotowujemy sos. Na małym ogniu smażymy na łyżce
masła pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy ma już ona złoty kolor, dodajemy pokrojone
pieczarki,
sól i
pieprz i dusimy przez 5 minut. Po 5 minutach dodajemy 1 i 1/2 szklani
wody.W miseczce rozrabiamy
mąkę ziemniaczaną,
śmietanę,
przecier pomidorowy z 4-5 łyżkami
wody. Dodajemy też szczyptę
soli w celu uniknięcia zważenia się
śmietany. Zalewamy
pieczarki i dusimy do momentu zagotowania się sosu.Po około 20 minutach duszenia czy zapiekania naszych gołąbków zalewamy je
sosem pieczarkowym i kontynuujemy duszenie przez kolejne 15 minut.Ja osobiście staram się nie używać dużo
soli, więc jeśli dla Was danie będzie mało słone, musicie je dosolić czy dopieprzyć wedle własnego smaku. Smacznego!