Wykonanie
Aromatyczna
przyprawa korzenna do piernika. Szybki i prosty sposób na wykonanie. Polecam przygotowanie sporego zapasu do światecznych wypieków! Niebawem na blogu pojawi się sporo ciekawaych przepisów z wykorzystaniem tego cudownego „proszku”. Zapraszam!


Składniki:5 łyżeczek
cynamonu mielonego lub 4-5 kawałków kory
cynamonu (tj. ok. 35g)12
goździków1 łyżeczka mielonego
kardamonu1 ½ łyżeczki mielonego
imbiru5 ziaren
ziela angielskiego2
anyże gwieździste1 łyżeczka ziaren
kolendry½
owocu gałki muszkatołowejszczypta
pieprzu cayanneWykonanie:Wszystkie składniki umieszczamy w moździerzu i ucieramy do czasu uzyskania miałkiego proszku. Składniki można również zmielić w młynku do
kawy. W obu przypadkach utarte
przyprawy przesiewamy przez sito w celu pozbycia się ewentualnych, niestartych kawałków.
Przyprawę przesypujemy do szczelnego pojemnika lub słoiczka i przechowujemy w suchym miejscu.Smacznego!