Wykonanie
Pietruszka – samo zdrowie! W połączeniu z
orzechami,
oliwą i
czosnkiem daje wspaniałe pesto
pietruszkowe, które idealnie pasuje do
makaronów oraz kanapek!
Natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C, już jedna łyżka posiekanej
natki pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Zawarta w
pietruszce prowitamina A dobroczynnie wpływa na nasz wzrok.
Natka pietruszki posiada również właściwości antyseptyczne, dzięki
czemu pozytywnie wpływa na procesy trawienia, zapobiega również infekcją układu moczowego.
Pietruszkę można jeść w postaci surowej, i taka ma najwięcej witamin, możemy ją również mrozić i suszyć, gotowana natomiast
traci najwięcej drogocennych witamin (Źródło informacji: abcZdrowie.pl).
Składniki:2 pęczki
natki świeżej
pietruszki1 ząbek
czosnkugarść
orzechów włoskich5 łyżek
oliwy extra verginesól morska,
pieprze do smakuWykonanie:
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
Czosnek obieramy.
Pietruszkę myjemy pod bieżąca
wodą i osuszamy. Wszystkie składnik umieszczamy w malakserze dodajemy
oliwę,
sól,
pieprz i miksujemy (można urzyć zamiast malaksera moździerza). Pesto przechowujemy w zamknietym pojemniku lub słoiku w lodówce.Smacznego!