Wykonanie
Efektowne i bardzo smaczne
patisony nadziewane farszem z
kuskusu,
mięsa i aromatycznej
pory. Zapieczone pod warstwą intensywnie
pomidorowego sosu! Idealne na obiad lub kolacje. Danie można przygotować prędzej a przed podanie tylko zapiec w piekarniku!
Składniki:2 średnie
patisony1 1/2 szklanki ugotowanego
kuskusu300 g
mielonego mięsa wieprzowego (
łapatka)1
por (biała część cała + 3 zielone liście)1/2 szklanki
śmietany 18%2 łyżki
oliwy extra verginesól,
pieprz, czerowna
ostra papryka do smakuDodatkowo:
sos pomidorowy z tego przepisuświeżo potarty
ser (
cheddar)Wykonanie:
Kuskus ok. 1 szklanki wsypujemy do miski, zalewamy wrzącą
wodą ok. 1 cm ponad powierzchnię
kaszy i odstawiamy.
Patisony myjemy, zcinamy „kapelusze”. Ze środka
patisona, najlepiej za pomocą łyżki do wykrawania kulek z
owoców, wyjmujemy miąższ, pestki wyrzucamy. Wydrążony środek
patisona oprószamy
solą i skrapiamy
oliwą, zamykamy kapeluszem.Na spód naczynia żaroodpornego ( z przykryciem) wylewamy ok. 1,5 cm wrzącej
wody, wkładamy
patisony zamykamyn naczynie i wstawiamy na 30-35
miut do pierkanika (temperatura 180 st. C). W tym czasie przygotowujemy farsz.Miąższ z
patisona drobno siekamy, białą część
pora i liście kroimy w cienkie talarki i wrzucamy na
oliwę. Smażymy do czasu, aż wszystko się ładnie zeszkli i będzie miękki. Dodajemy
mięso mielone. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem i
czerwoną papryką. Smażymy do miękkości. Jeśli macie dużą patelnię do usmażonego
mięsa i
pora dodajemy napęczniały już
kuskus i
śmietanę, w przeciwynym wypadku zawartość patelnik przekladamy do miski z
kuskusem i dodajemy
śmietanę. Mieszamy.Upieczone
patisony wyciągamy z naczynia żaroodpornego, odlewamy ewentualną
wodę i faszerujemy
kuskusem z dodatkami, na wierzch rozkładamy
sos pomidorowy i posypujemy potartym
serem.
Patisony ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem bez „kapeluszy” na 15-20 minut i zapiekamy w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika „zakładamy kapelusze” i podajemySmacznego!