Wykonanie
Ciekawa alternatywa dla pączków smażonych na głębokim tłuszczu … PĄCZKI PIECZONE … można powiedzieć dietetyczne;)
Składniki na ok. 20-24 pączki410 g
mąki pszennej tortowej +
mąka do podsypywania250 ml
mleka50 g świeżych
drożdży100 g
masła2
jajka100 g
cukruDodatkowo:300 ml
powideł śliwkowych, lub
konfitury np. różanej¾ szklanki
cukru pudru2-3 łyżki gorącej
wodyWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy
drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę
cukru i 2 łyżki
mąki, zalewamy ciepłym
mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczypta
soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy
jajka. W garnku podgrzewamy
mleko z
masłem i
cukrem. Do
mąki wlewamy dobrze ciepłe (niegorące)
mleko z rozpuszczonym
masłem i
cukrem, dodajemy zaczyn
drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem (używając haka do wyrabiania ciasta). Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne przykrywamy je ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Piekarnik nagrzewamy do 180 st. CWyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną
mąką. Delikatnie rozciągami rękoma oprószonymi
mąką, aż ciasto na całej powierzchni będzie miało minimum 1 cm grubości. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżeczce powideł, składamy na pół zlepiając brzegi, a następnie podwijamy ciasto pod spód i układamy na dużej blasze w papilotkach. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki wstawiamy na nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 -17 minut, aż się ładnie zarumienią.Smacznego!