ßßß

Składniki na ok. 20-24 pączki410 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania250 ml mleka50 g świeżych drożdży100 g masła2 jajka100 g cukruDodatkowo:300 ml powideł śliwkowych, lub konfitury np. różanej¾ szklanki cukru pudru2-3 łyżki gorącej wodyWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Mąkę ze szczypta soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W garnku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Do mąki wlewamy dobrze ciepłe (niegorące) mleko z rozpuszczonym masłem i cukrem, dodajemy zaczyn drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem (używając haka do wyrabiania ciasta). Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne przykrywamy je ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Piekarnik nagrzewamy do 180 st. CWyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Delikatnie rozciągami rękoma oprószonymi mąką, aż ciasto na całej powierzchni będzie miało minimum 1 cm grubości. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżeczce powideł, składamy na pół zlepiając brzegi, a następnie podwijamy ciasto pod spód i układamy na dużej blasze w papilotkach. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki wstawiamy na nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 -17 minut, aż się ładnie zarumienią.Smacznego!