Wykonanie
Lody mocno
czekoladowe, najlepsze!


Składniki:500 ml
mleka 3,2 %250 ml
śmietany kremówki 36 %50 g
cukru100
gorzkiej czekolady 70 %100 g
mlecznej czekolady2 łyżki
kakaoDodatkowo:garść zamrożonych lub świeżych
malinWykonanie:Do rondla wlewamy
mleko i
śmietaną, doprowadzamy do wrzenia. Zestawimy z palnika, dodajemy połamane
czekolady i przesiane
kakao. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady. Masę wystudzamy, a następnie schładzamy w lodówce.Dobrze schłodzoną masę czekoladowa miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę
lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania
lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.Do zmiksowanej masy dodajemy
maliny mieszamy i przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę
lody mieszamy (czynność powtarzamy minimum 3-4
razy, jeśli chcemy, aby
lody był puszyste i pozbawione kryształków
lodu, a
owoce nie opadły na dno masy). Zamrażamy.
Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarnik na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły.Smacznego!