Wykonanie
Nie zaimponuję skromnością, ale to jedne z najsmaczniejszych
lodów, jakie w tym sezonie udało mi się przygotować. Oczywiście, tak jak w przypadku większości domowych
lodów, ich zrobienie nie jest żadną filozofią, co moim zdaniem jest tylko plusem. Muszę przyznać, że każdy, kto jadł te
lody pytał, że naprawdę zrobiłam je sama, w domu.
Lody czekoladowe są pyszne, a przede wszystkim -
czekoladowe, co dla mnie osobiście jest ich największym plusem. Bo choć generalnie na co dzień nie jem
czekolady, to
lody z niej zrobione "chodziły" za mną od dłuższego czasu.
Lody czekoladowe - składniki:- 800 ml.
śmietany 30%-
gorzka czekolada- szklanka
mleka skondensowanego-
kakao- 2 łyżki
cukruLody czekoladowe - przygotowanie:Do miski wlewamy
śmietanę i ubijamy ją z
cukrem, aż będzie puszysta. Dodajemy
mleko skondensowane i mieszamy delikatnie łyżką.
Czekoladę tarkujemy na tarce o największych oczkach (choć ja w zasadzie tylko połowę potarkowałam, a resztę dość drobno pokroiłam, bo już dłużej tarkować mi się nie chciało ;) ale dzięki temu
lody mają w sobie nie tylko pyszne wiórki
czekoladowe, ale też chrupiące kawałki
czekolady) i dorzucamy ją do śmietanowej masy.Następnie dodajemy
kakao. Ja dodałam ok 2-3 szklanki, dosypywałam je "na oko", do momentu uzyskania odpowiedniego koloru i smaku
lodów. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.Smacznego!