Pachnące cynamonem i anyżemgruszki oblane obfitą porcją czekolady … idealny deser na pochmurne jesienne popołudnie.Składniki :6 gruszek (twardych)1 litr wody1 anyż gwiazdkowatykawałek kory cynamonu1 łyżka golden syropuSkładniki na czekoladowa polewę50 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady100 ml śmietany kremówki (30 – 36%)szczypta mielonego cynamonuDodatkowo:kilka orzechów włoskich uprażonych na suchej patelniWykonanie:Gruszki obieramy ze skórki ( zostawiamy ogonki) i pozbawiamy gniazd nasiennych (można też zostawić). Gruszki przekładamy do rondla, zalewamy wodą, a następnie dodajemy golden syrop, anyż i cynamon. Gotujemy do miękkość (mi zajęło to 30 min., ale długość zależy od wielkości gruszek). Ugotowane owoce wyciągamy z zalewy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę.Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i cynamon. Składniki podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania gładkiej aksamitnej polewy.Każdą gruszką obficie polewamy czekoladą, odstawiamy na talerz, dodajemy orzech i podajemy od razu lub po schłodzeniu. Mi osobiście najbardziej smakują jeszcze lekko ciepłe.Smacznego!