Wykonanie

Nie takie tam zwykłe
czekoladowe kulki, bo z niespodzianką w środku. O dziwo niespodziankę nietrudno było tam ulokować :) Zielone, zielony to mój ulubiony kolor,
pistacjowe, orzeszki, które lubię, z
gorzkiej czekolady, bo dla mnie ma pełny, prawdziwy smak
czekolady.


Składniki:100 g dobrej,
gorzkiej czekolady25 g
mlecznej czekolady3 łyżki
śmietany 30%100 g niewolonych
pistacjiPrzygotowanie:Połam
czekoladę,
mleczną i gorzką, na kostki. Wrzuć do miski ustawionej na garnku z gotującą się
wodą, ale tak, żeby
woda nie dotykała jej dna. Poczekaj Az
czekolada się roztopi. Możesz zamieszać ja drewnianą łyżką, żeby dobrze się roztopiła i nie zostały grudki. Zdejmij miskę z kąpieli
wodnej, dodaj
śmietanę i energicznie wymieszaj. Nie rób tego, kiedy
czekolada jest jeszcze na garnku z gotująca się
wodą – błyskawicznie stwardnieje.Gotową masę przestudź i włóż do lodówki na kilka godzin, aż stwardnieje, ale będzie na tyle plastyczna, że będzie się dało formować z niej kulki. Jeśli przetrzymasz
czekoladę i stwardnieje za bardzo, wstaw ją na 10 sekund do mikrofalówki.
Pistacje obierz z łupinek, odłóż 10-15 (tyle, ile chcesz
mieć trufli), resztę zmiel, nie za drobno, żeby nie zrobił się z nich proszek.Z gotowej masy formuj kulki, do każdej z nich wkładaj w środek jedną
pistację. Z wierzchu obtaczaj w zmielonych pistacjach.Jeśli kulki nie chcą przylepiać orzeszków, posmaruj je lekko
wodą.