Wykonanie
W tym roku na Święta postanowiłam wypróbować kolejny przepis z kwestii smaku. Padło na http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/keks_czekoladowy/przepis.htmldo przepisu podchodziłam z pewną niesmiałością nigdy się nie spotkałam z tym, aby
ciasto drożdżowe wstawiać do lodówki!! Jak mąż zobaczył że wsypałam
drożdże od tak po prostu do
maki stwierdził nie rób dalej to nie wyrośnie , nic z tego nie będzie. ale nie poddałam sie sugestii i cały czas wierzyłam w powodzenie tego ciasta. Jeszcze żadne ciasto z przepisu Kwestii smaku mnie nie zawiodło wiec pewnie i z tym tak będzie, no i się nie myliłam cisto pieknie wyrosło i wspaniale smakuje.Ciasto jest wspaniale
czekoladowe, wilgotne i pachnące na pewno jeszcze nie raz zagości na moim
stole.Zmniejszyłam ilość
cukru (nie lubię słodkich ciast i zazwyczaj schodzę do minimum w jego ilości, dodatkowo miałam końcówkę
cukru pudru a nie chciało mi się ucierac kryształu na puder a już tym bardziej lecieć po niego do sklepu wiec trochę z lenistwa to wyszło ale wyszło bardzo dobrze ) i dodalam
smietane 36% (nie dostałam 30%). Ilośc składników dostosowana do blachy keksowej 36 cm.Składniki: 150 g
gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki, 300 g
mąki pszennej, 30 g
kakao, szczypta
soli, 7 g
drożdży w proszku, 6
jajek (w temperaturze pokojowej), 220 g
cukru pudru, 150 g
masła, roztopionego i ostudzonego, 2 łyżki
rumu lub
brandy, 200 g
śmietany kremówki 30%.Przygotowanie: Formę keksową posmarować
masłem i oprószyć
mąką.
Czekoladę posiekać na kawałki.
Mąkę przesiać razem z
kakao,
solą i
drożdżami do jednej miski. Do drugiej miski wbić
jajka, dodać
cukier puder i ubić na gęstą i puszystą pianę. Delikatnie połączyć z przesianą
mąką (drewnianą łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach), tak aby nie zmniejszyć objętości piany. Dodać posiekaną
czekoladę, roztopione, letnie
masło, a na końcu
rum oraz
śmietanę kremówkę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy (napełnić ją do 3/4 wysokości). Wstawić do lodówki na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika na 50 minut (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto się do nich nie przykleja). Studzić początkowo w uchylonym piekarniku.Wg Kwestii smaku ciasto polać
polewa czekoladową. Ja jednak stwierdziłam, że spróbuję bez polewy i następnym razem też nie
będę jej robic z racji tego, ze dałam mało
cukru cisto wyszło by zbyt gorzkie z jakbym dodała gorzką polewę.
Polewa czekoladowa100 g ciemnej,
gorzkiej czekolady, 50 g
masła.W mikrofalówce lub w kąpieli
wodnej roztopić
czekoladę i wymieszać ją z pokrojonym na kawałki
masłem.