Wykonanie
Na śniadanie … zdrowa i pyszna granola, czyli mieszanina
płatków owsianych,
orzechów, ziaren np.
słonecznika,
sezamu i
suszonych owoców, zapiekana do chrupkości, podawana z
jogurtem naturalnym lub
mlekiem.
Składniki:2 szklanki
płatków owsianych½ szklanki połamanych
orzechów włoskich½ szklanki
orzechów nerkowca¾ szklanki
rodzynek½ szklanki
suszonej żurawiny½ szklanki
ziaren słonecznika1/3 szklanki pestek dyni1/3 szklanki ziaren
sezamu łuskanego1 płaska łyżeczka
soli morskiej3-4 łyżki
oleju lnianego5-6 łyżek płynnego
miodu lub golden
syropuWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 150 st. C z termoobiegiem. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem. Odstawiamy.Wszystkie składniki wrzucamy do miski za wyjątkiem
rodzynek i
żurawiny. Mieszamy dokładnie, aby ziarna obtaczały się w
oleju i miodzie lub golden
syropie. Mieszaninę przekładamy na blachę, rozkładając na całej jej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut po tym czasie mieszamy składniki za pomocą drewnianej szpatułki i znów pieczemy ok 5 minut i ponownie mieszamy, aby
płatki, ziarna i
orzechy ładnie się zarumieniły z każdej strony. Pieczemy kolejne 5 minut, wyłączamy piekarnik dodajemy
rodzynki i
żurawiną mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Granolę przechowujemy w szczelnym pojemniku.Smacznego!