ßßß


Składniki:2 szklanki płatków owsianych½ szklanki połamanych orzechów włoskich½ szklanki orzechów nerkowca¾ szklanki rodzynek½ szklanki suszonej żurawiny½ szklanki ziaren słonecznika1/3 szklanki pestek dyni1/3 szklanki ziaren sezamu łuskanego1 płaska łyżeczka soli morskiej3-4 łyżki oleju lnianego5-6 łyżek płynnego miodu lub golden syropuWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 150 st. C z termoobiegiem. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem. Odstawiamy.Wszystkie składniki wrzucamy do miski za wyjątkiem rodzynek i żurawiny. Mieszamy dokładnie, aby ziarna obtaczały się w oleju i miodzie lub golden syropie. Mieszaninę przekładamy na blachę, rozkładając na całej jej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut po tym czasie mieszamy składniki za pomocą drewnianej szpatułki i znów pieczemy ok 5 minut i ponownie mieszamy, aby płatki, ziarna i orzechy ładnie się zarumieniły z każdej strony. Pieczemy kolejne 5 minut, wyłączamy piekarnik dodajemy rodzynki i żurawiną mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Granolę przechowujemy w szczelnym pojemniku.Smacznego!