Wykonanie
Składniki1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych2/3 szklanki
orzechów włoskich lub
nerkowca1/2 szklanki pestek dyni1/4 szklanki pestek
słonecznika1/4 szklanki
sezamu1/3 szklanki wiórek
kokosowych (najlepiej dużych), opcjonalnie1 łyżeczka
cynamonumała szczypta
soli morskiej3 łyżki
miodu1/3 szklanki zaparzonej czarnej lub zielonej
herbaty + sok z 1
cytryny1/2 szklanki
rodzynekPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 150 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Do miski wsypać
płatki owsiane, dodać grubo posiekane
orzechy włoskie, pestki,
sezam,
wiórki kokosowe,
cynamon i
sól, wszystko wymieszać.
Herbatę połączyć z
miodem i wlać do miski z
płatkami. Wymieszać i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Rozłożyć równomiernie na całej powierzchni.Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie przemieszać
płatki i piec przez kolejne 10 minut. Jeszcze raz przemieszać i piec przez 3 minuty na lekko
miodowy kolor. Posypać
rodzynkami, zostawić do ostudzenia.Po ostudzeniu wsypać do słoika lub papierowej torebeczki. Podawać z
jogurtem,
jogurtem naturalnym z
owocami, owsianką, można polać
syropem klonowym.