Wykonanie
Ciasto drożdżowe z
mąki pełnoziarnistej, z sezonowymi
owocami (u mnie z
truskawki i
borówki) posypane chrupiącą kruszonką z dodatkiem
amarantusa,
płatków migdałowych i
kokosu.
Składniki:½ kg
mąki pełnoziarnistej125 g
masła¾ szklanki
cukru1 3/4 szklanki
mleka2
jajkaszczypta
soli½ kostki świeżych
drożdżyDodatkowo:2 garście
truskawek umytych i przepołowionych2 garście
borówekSkładniku na kruszonkę:½ szklanki
amarantusa ekspandowanego½ szklanki
płatków migdałowych½ szklanki
płatków jaglanych½ szklanki
płatków owsianych½ szklanki
wiórków kokosowych½ szklanki
cukru100 g
masłaWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy
drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę
cukru i trochę
mąki (2- 3 łyżki), zalewamy ciepłym
mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą
soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy
jajka. W garnku podgrzewamy
mleko z
masłem i
cukrem (
mleko powinno być dobrze ciepłe a niegorące!). Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub za pomocą miksera z końcówką haka. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, do czasu aż stanie się gładkie i elastyczne, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy pokrojone w kostkę
masło. Składniki wyrabiamy ręką formują kruszonkę. Odstawiamy.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch układamy
owoce i posypujemy kruszonką.Drożdżówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C (z termoobiegiem) i pieczemy ok. 45- 50.Smacznego!