ßßß



Składniki:½ kg mąki pełnoziarnistej125 g masła¾ szklanki cukru1 3/4 szklanki mleka2 jajkaszczypta soli½ kostki świeżych drożdżyDodatkowo:2 garście truskawek umytych i przepołowionych2 garście borówekSkładniku na kruszonkę:½ szklanki amarantusa ekspandowanego½ szklanki płatków migdałowych½ szklanki płatków jaglanych½ szklanki płatków owsianych½ szklanki wiórków kokosowych½ szklanki cukru100 g masłaWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki (2- 3 łyżki), zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W garnku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem (mleko powinno być dobrze ciepłe a niegorące!). Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub za pomocą miksera z końcówką haka. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, do czasu aż stanie się gładkie i elastyczne, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Składniki wyrabiamy ręką formują kruszonkę. Odstawiamy.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch układamy owoce i posypujemy kruszonką.Drożdżówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C (z termoobiegiem) i pieczemy ok. 45- 50.Smacznego!