Wykonanie
Zdrowe, dietetyczne
ciasteczka bez grama
mąki. Osłodzone odrobiną
ksylitolu i naturalną
słodyczą jabłek. Pachnące
cynamonem. Szybkie i proste w wykonaniu. Idealne do koszyka na wiosenne piknikowanie.


Składniki na ok.32
ciastka:2 szklanki
płatków owsianych (180g)1 szklanka
płatków jaglanych (80g)½ szklanki
ziaren słonecznika (50g)1 garść
rodzynek3 łyżki mielonego lnu złocistego4 łyżki
cukru brzozowego (
ksylitol)2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
kardamonu1 duża
marchewka (ok. 180g)2 średniej wielkości
jabłka3
jajka1/3 szklanki
olejuWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem. Dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Jabłka i
marchew myjemy i obieramy.
Jabłka ścieramy na tarce o grubszych oczkach,
marchew o mniejszych. Odstawiamy.Do większej miski wsypujemy suche składniki. Mieszamy. W mniejszej misce roztrzepujemy
jajka z
ksylitolem i
olejem. Płynne składniki dodajemy do suchych, mieszamy a następnie dodajemy potarte
jabłka i
marchewkę. Składniki dokładnie mieszamy i za pomocą łyżki wykładamy na przygotowane blachy, formując zgrabne
ciasteczka.
Ciasteczka wstawiamy do piekarnika (polecam piec każdą blachę osobno) i pieczemy ok. 20 minut, do czasu aż się ładnie zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.Smacznego!