ßßß


Składnik na wafelkowy spód:200 g wafelków śmietankowych (np. Familijne)Składniki:1 szklanka kaszy jaglanej2 duże jogurty naturalne, najlepiej typu greckiego ( razem ok. 800 g)1 ½ szklanki cukru pudru100 ml śmietany 30-36%6 łyżeczek żelatyn1/3 szklanki wodyDodatkowo:2 szklanki wydrylowanych wiśni½ szklanki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej3-4 łyżki zmimnej wodyWykonanie:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Wafelki rozkruszamy i przekładamy do malaksera i miksujemy (wafelki można również rozkruszyć i utłuc tłuczkiem). Wafelkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód. Odstawiamy do lodówki.Kaszę jaglaną wsypujemy do rondla zalewamy 2 szklankami wody ( 2: 1, 2 części wody, 1 część kaszy) i gotujemy do miękkości.Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy.Do większej miski przekładamy jedne jogurt naturalny oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę, całość blendujemy na gładką masę (kasza jest dość sucha, dlatego lepiej zblendować ją z jogurtem). Do zmiksowanej masy dodajemy pozostały jogurt, cukier puder i miksujemy do połączenie składników. Odstawiamy.W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy ją z palnika i dodajemy żelatynę mieszając energicznie do połączenia składników. Następnie do miski z masą jogurtowo-jaglaną pomału wlewamy mieszaninę żelatyny i śmietany miksując całość do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na spód z wafelków i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.Wiśnie w syropie:Wydrylowane wiśnie przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści a sok zacznie się redukować. Dolewamy wodę z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.Deser podajemy polany syropem z wiśniami.Smacznego!