Wykonanie
Lekki deser na bazie
jogurtu naturalnego i
kaszy jaglanej z dodatkiem orzeźwiających
wiśni w słodkim
syropie. Bardzo polecam!



Składnik na
wafelkowy spód:200 g
wafelków śmietankowych (np. Familijne)Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej2 duże
jogurty naturalne, najlepiej typu greckiego ( razem ok. 800 g)1 ½ szklanki
cukru pudru100 ml
śmietany 30-36%6 łyżeczek
żelatyn1/3 szklanki
wodyDodatkowo:2 szklanki wydrylowanych
wiśni½ szklanki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej3-4 łyżki zmimnej
wodyWykonanie:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód.
Wafelki rozkruszamy i przekładamy do malaksera i miksujemy (
wafelki można również rozkruszyć i utłuc tłuczkiem).
Wafelkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód. Odstawiamy do lodówki.
Kaszę jaglaną wsypujemy do rondla zalewamy 2 szklankami
wody ( 2: 1, 2 części
wody, 1 część
kaszy) i gotujemy do miękkości.
Żelatynę zalewamy zimną
wodą, odstawiamy.Do większej miski przekładamy jedne
jogurt naturalny oraz ugotowaną i przestudzoną
kaszę, całość blendujemy na gładką masę (
kasza jest dość sucha, dlatego lepiej zblendować ją z
jogurtem). Do zmiksowanej masy dodajemy pozostały
jogurt,
cukier puder i miksujemy do połączenie składników. Odstawiamy.W małym rondlu zagotowujemy
śmietanę, zestawiamy ją z palnika i dodajemy
żelatynę mieszając energicznie do połączenia składników. Następnie do miski z masą
jogurtowo-jaglaną pomału wlewamy mieszaninę
żelatyny i
śmietany miksując całość do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na spód z
wafelków i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
Wiśnie w
syropie:Wydrylowane
wiśnie przekładamy do rondla, zasypujemy
cukrem i podgrzewamy do czasu aż
cukier się rozpuści a sok zacznie się redukować. Dolewamy
wodę z
mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.Deser podajemy polany
syropem z
wiśniami.Smacznego!