Wykonanie
Puszysta babka drożdżowa z dodatkiem
kakao,
suszonej żurawiny,
rodzynek i
orzechów włoskich.



Składniki:500 g
mąki pszennej7
żółtek¾ szklanki
cukru trzcinowego, można dać zwykłego2 kopiaste łyżki
kakao60 g świeżych
drożdży100 g
masła1 ½ szklanki
mlekaszczypta
soligarść
orzechów włoskichgarść
żurawinygarść
rodzynekDodatkowo:¾ szklanki
cukru pudru2-3 łyżki gorącej
wodyżurawina do posypania na wierzchWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy
drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę
cukru i 2 łyżki
mąki, zalewamy ciepłym
mlekiem (ok. 1/3 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą
soli i
kakao przesiewamy do większego naczynia, mieszamy, dodajemy
żółtka. Odstawiamy. W garnku podgrzewamy
mleko z
masłem i
cukrem. Do miski z
mąką przelewamy ciepłe
mleko (nie gorące!), dodajemy zaczyn
drożdżowy i łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub z użyciem miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy na babkę (ja użyłam silikonowej, jeżeli używacie zwykłej formy należy ją nasmarować
masłem). Następnie ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1/2 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy. Babkę lukrujemy i posypujemy
żurawiną.Smacznego!