Zdrowa, słodka przekąska … ciasteczka z amarantusem … bez gram mąki za to z ziarnami słonecznika, sezamu, odrobiną mielonego lnu złotego i wiórek kokosowych. Wszystko posłodzone golden syropem lub miodem.Składniki na ok. 30 sztuk:200 g amarantuasa ugotowanego75 g amarantusa ekspandowanego ( ok. 2 1/2 szklanki) + ½ szklanki do obtaczania ciasteczek½ szklanki ziaren słonecznika½ szklanki wiórek kokosowych½ szklanki ziaren sezamu1/2 szklanki płatków owsianych4 łyżki mielonego lnu złotego1 kopiasta łyżka kakao¾ szklanki golden syropu lub płynnego miodu2 jajkaWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.Wszystkie suche składniku wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany amarantus, golden syrop i jajka. Składniki mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w amarantusie ekspandowanym, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niezbyt dużych odstępach. Ciasteczka pieczemy ok. 15-18 minut. Studzimy na kratce.Smacznego!