ßßß
Moja rodzinka uwielbia domową pizzę, dziś nawet nasza dwulatka się o nią upomniała. Wiem, że to nie jest super zdrowe jedzenie, ale od czasu pozwalamy sobie tak pofolgować. Dziś wyszła mi w smaku idealna, nawet lepsza niż kupiona.Podaję proporcje ciasta na dwie pizze średnicy około 28 cm. Ilości dodatków nie podaję, bo każdy lubi po swojemu mniej lub więcej.Składniki: na ciasto:225 g mąki2 łyżki oleju135 ml letniej wody1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru15 g drożdży świeżych na wierzch:ketchup do posmarowania ciastamozarellaszynkakolorowe paprykikukurydzaoliwki zieloneoregano suszoneSkładniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut. Dzielę na połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smaruję ketchupem i układam dodatki, na końcu posypuję suszonym oregano. Wkładam na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę około 10-15 minut.