Wykonanie
Ostatnio u mnie w kuchni królują
szparagi.
Szparagi z
masłem, z
miętą z beszamelem... No, ale jak jest sezon to trzeba korzystać, szczególnie, że uwielbiam ich smak i chrupką konsystencję.Na dziś przepis na
szparagi w tempurze, cieście dalekowschodnim, opartym na zimnej wodzie i samym
żółtku z dodatkiem
mąki i przypraw. Oryginalnie powinno się zastosować
mąkę ryżową, ale pszenna w tym wypadku też dobrze wypada. Podanie: dowolne! Ja
jadłam je w
sosem sojowym i
imbirem, czyli tak jak lubię, ale Wy możecie pokombinować i użyć własnych
sosów czy dipów - będą się znakomicie komponować z tylko lekko słonym i delikatnym w smaku
ciastem oraz warzywami.Przepis pochodzi ze strony ugotuj.to, a autorem jest Pani Agnieszka Kręglicka.Składniki:1 pęczek
zielonych szparagów1
żółtko3/4 szklanki lodowatej
wody3/4 szklanki
mąkiszczypta
proszku do pieczeniaszczypta czarnego
sezamuszczypta
soliolej do smażenia (dużo)Przygotowanie:
Szparagi obierz do połowy łodygi obieraczką do warzyw, pokrój na kawałki o długości ok. 4 cm, osusz.
Żółtko roztrzep z
wodą, dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia i
sezam, szybko zamieszaj. Bardzo ważne, żeby nie mieszać długo, bo ciasto będzie gumowate. Mogą zostać grudki. Ciasto powinno być rzadkie. Gęstość sprawdź, smażąc pierwszy kawałek - jeżeli spływa, dodaj trochę
mąki, jeśli jest za gęste, rozrzedź
wodą.Maczaj pojedyncze kawałki
szparagów w cieście i szczypcami wkładaj do gorącego
oleju. Smaż partiami, osusz na papierze, podawaj gorące.Gotowe!
Szparagi z tego przepisu są delikatne i jednocześnie chrupiące! Idealne jako dodatek do dania głównego lub jako przekąska do maczania w
sosie sojowym lub dipie. Przy gotowaniu może się tak zdarzyć, że zostanie trochę ciasta - żadne problem. Otwórz lodówkę i wyjmij z niej swoje ulubione warzywa, a
potem maczaj w cieście - będą równie wyborne. Jeśli masz, zanurz w tempurze
krewetki lub
kalmary - to jeden z najsmaczniejszych sposobów ich podawania! :)