ßßß Cookit - przepis na Indyjskie curry z dyni

Indyjskie curry z dyni

nazwa

Wykonanie

W chwili wolnego czasu, pomiędzy pieczeniem muffinów orzechowych, a przygotowywaniem ciasta na piernik staropolski, który doskonale wprowadził mnie już w świąteczny nastrój, ugotowałam to proste, jednogarnkowe danie z dyni. Tym razem skorzystałam z indyjskich klimatów. Pojawiło się dużo kolendry, kminku, kurkumy. Potrawa nietypowa, ale zapewniam, że bardzo smaczna. Szczególnie posmakowało mojej cioci, która akurat była u mnie w gościach. Jeśli macie resztki dyni w swojej lodówce i nie wiecie co z nią zrobić, a już myślicie o świątecznych przygotowaniach, to jest idealny pomysł na jej wykorzystanie! :) Przepis pochodzi z "Le monde de la cuisine".
Składniki:
500 g dyni (najlepsza jest nasza polska, zwykła dynia)
1 zielona papryka
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy (lub curry)
1 łyżka nasion kolendry
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżka oleju
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka posiekanej kolendry
sól
Przygotowanie:
Dynię obrać i pokroić na kawałki. Na patelnie, na oleju przesmażyć paprykę pokrajaną w krążki (jeśli jest duża i szeroka krążek pokroić na 4 części). Następnie dodać dynię, kurkumę, imbir, kolendrę i kminek. Posolić i wymieszać.
Zalać gorącą wodą i gotować aż do jej wchłonięcia (ja gotowałam pod przykryciem przez około 5 minut).
Przybrać liśćmi kolendry.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_107_indyjskie-curry-z-dyni.html