Wykonanie
Już od dawna miałam wielką ochotę na
czekoladki nadziewane czarną porzeczką. Albo jakiekolwiek pralinki, które mogłabym zjeść. Te sprzedawane w sklepach i cukierniach zawierają
cukier lub
syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzone
tłuszcze roślinne, sztuczne aromaty, a poza tym często dziesięć E-dodatków, niekoniecznie naturalnych i zdrowych. I
kakao u nas ostatnio w niełasce… Nie da się tego zjeść, więc pozostaje przyrządzenie Tak powstały pyszne bezglutenowe, bezcukrowe, wegańskie pralinki przyrządzone na bazie przepisu na wegańską karobową
czekoladę, nadziane przepyszną
czarną porzeczką przygotowaną podobnie jak
malinowe przełożenie niedawno prezentowanego
tortu . Lekko wytrawna karobowa „czekolada” i słodko-kwaskowe
porzeczkowe wnętrze… Pycha!
Składniki (na 16-18 sztuk)60 g
oleju kokosowego60 g karobu40 g
mleczka kokosowego6 kropel
stewii fluid1/2 łyżeczki gęstego ekstraktu
waniliowegoNadzienie
porzeczkowe300 g
czarnej porzeczki2 łyżeczki
ksylitolu (albo do smaku, zamiennie
stewia)2 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanej (10 g)
Przygotowanie nadzienia
Owoce przebierz, umyj i odsącz na sicie, a następnie wrzuć do garnuszka z grubym dnem i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przetrzyj
porzeczkę przez sitko, by uzyskać gładki mus. Przełóż go z powrotem do garnka. Odłóż 2 łyżki do małego garnuszka i przestudź, dodaj
mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.Do musu w garnku dodaj
ksylitol, zagotuj na małym ogniu, odstaw, wlej mus z
mąką i energicznie wymieszaj trzepaczką. Postaw garnek z powrotem na małym ogniu, zagotuj, co chwilę mieszając. Zdejmij z ognia po mniej więcej 2 minutach. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Co jakiś czas zamieszaj, by nie utworzył się kożuch.Przygotowanie karobowej
czekoladyDo garnka z grubym dnem włóż
olej kokosowy i
mleczko kokosowe. Podgrzewaj na małym ogniu, żeby
olej się roztopił, ale nie zagotował. Dodaj karob,
stewię oraz
wanilię. Wszystko dokładnie wymieszaj, uważając, by masa się nie przypaliła. Kiedy karob dokładnie połączy się z płynami, zdejmij garnek z ognia. Gotową masę nieco przestudź, co jakiś czas mieszając, by oddzielający się
olej kokosowy ponownie połączył się z resztą składników.Gdy karobowa masa osiągnie temperaturę pokojową, wyłóż nią silikonowe foremki do pralinek (możesz użyć także foremek do
lodu). Dno i ścianki pokryj dokładnie masą, aż po sam brzeg, dociśnij kilka
razy, by
czekoladki były w miarę gładkie. Dla każdej pralinki odłóż małą kuleczkę masy do przykrycia wierzchu. Najlepiej zrób jedną pralinkę w całości, wtedy z łatwością ocenisz, ile masy potrzeba do przykrycia.Za pomocą małej łyżeczki nakłdaj porcje nadzienia do każdej pralinki, niemal do pełna. Z odłożonych kulek karobowej masy utwórz płaskie zamknięcie, pasujące kształtem do foremki. Połóż je na nadzieniu i delikatnie dociśnij przy brzegach, by przykrywka połączyła się z resztą karobowej „skorupki”.Foremkę przykryj dokładnie folią aluminiową lub spożywczą (folia nie może dotykać pralinek!) i wstaw do lodówki, aż masa całkiem zastygnie. Wyjmij z lodówki bezpośrednio przed podaniem.