Wykonanie
Składniki:
porzeczki czerwone (2,5kg)
porzeczki czarne (mała garść dla wzmocnienia aromatu i barwy)
goździki (6-7 sztuk)
wanilia (kawałek laski)
ksylitol (1,5 szklanki)
stewia (2 łyżeczki)
Wykonanie:
Porzeczki "przebierz" i przepłucz, włóż do emaliowanego garnka, zasyp
ksylitolem i zagotuj mieszając.Zbierz szumy, dodaj
goździki i
wanilię i gotuj około godziny zbierając pianę.Dodaj
stewię do smaku.Możesz teraz odstawić garnek na dobę i następnego dnia znów pogotować
owoce do wybranej konsystencji (ja lubię niezbyt gęste).Uważaj żeby nie przypalić.Przelej jeszcze gorące do wyparzonych słoików i zakręć zakrętkami przetartymi
spirytusem.Przykryj szczelnie kocem aż do całkowitego ostygnięcia.Możesz też pasteryzować słoiki w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około 30 minut.Gotowe!
Ciao!:)