ßßß Cookit - przepis na AROMATYCZNE CZERWONE PORZECZKI na zimę (bez cukru)

AROMATYCZNE CZERWONE PORZECZKI na zimę (bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Składniki:
porzeczki czerwone (2,5kg)
porzeczki czarne (mała garść dla wzmocnienia aromatu i barwy)
goździki (6-7 sztuk)
wanilia (kawałek laski)
ksylitol (1,5 szklanki)
stewia (2 łyżeczki)
Wykonanie:
Porzeczki "przebierz" i przepłucz, włóż do emaliowanego garnka, zasyp ksylitolem i zagotuj mieszając.
Zbierz szumy, dodaj goździki i wanilię i gotuj około godziny zbierając pianę.
Dodaj stewię do smaku.
Możesz teraz odstawić garnek na dobę i następnego dnia znów pogotować owoce do wybranej konsystencji (ja lubię niezbyt gęste).
Uważaj żeby nie przypalić.
Przelej jeszcze gorące do wyparzonych słoików i zakręć zakrętkami przetartymi spirytusem.
Przykryj szczelnie kocem aż do całkowitego ostygnięcia.
Możesz też pasteryzować słoiki w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około 30 minut.
Gotowe!
Ciao!
:)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2012/07/aromatyczne-czerwone-porzeczki-na-zime.html