ßßß Cookit - przepis na KONFITURA BARDZO TRUSKAWKOWA Z DODATKIEM KSYLITOLU I STEWII

KONFITURA BARDZO TRUSKAWKOWA Z DODATKIEM KSYLITOLU I STEWII

nazwa

Wykonanie

Przepyszna konfitura truskawkowa, mnóstwo witamin w każdym słoiczku. Smak lata zamknięty w przetworach na jesienne i zimowe dni. Idealna do kanapek na śniadanko, kolację ale również do przygotowania np.frużeliny do ciast (tak było właśnie w moim przypadku, potrzebowałam pilnie konfitury by przygotować frużelinę do serniczka z truskawkami- będzie o nim w w jednym z następnych postów...;-) ) A skoro sezon na truskawki w pełni, to błyskawicznie powstała pyszna konfiturka. Rewelacyjna w smaku, jej zapach jest wprost nieziemski, cudny, tak jakby poziomkowy. To już moja druga konfitura z truskawek i obydwie miały taki aromat więc myślę iż to reguła. Te sklepowe nie mają takiego zapachu i nie pomogą tu nawet dodatki smakowe (których w tych kupnych niestety sporo). Polecam Wam przygotowanie samodzielnie takiej konfitury, pracy przy niej naprawdę niewiele a efekt baaardzo zadowalający, nawet najbardziej wybredne podniebienia, smak i zapach- bajka... :-)
Może nie jest to najlepszy produkt z możliwych (bez dodatku żelfixu przygotowuję na razie tylko powidła śliwkowe), ale i tak nieporównywalny z tymi sklepowymi. Dodatek stewii powoduje iż konfitury uzyskują jeszcze żywszy kolor niż z dodatkiem samego ksylitolu. Z kolei z dodatkiem samej stewii, występuje brak płynów i konfitura staje się zbyt gęsta (zrobiłam kiedyś tak morelową, do nadziania rogali była ok, ale tak nie za bardzo). Ostatnio mieszam więc ksylitol razem ze stewią, obydwa cukry bardzo zdrowe a zawsze kalorii troszkę mniej (stewia nie ma ich prawie wcale). A koszt stewii i ksylitolu też jest nieporównywalny... Nie wszystkim jednak odpowiada smak stewii. Jakiś czas temu odkryłam na którymś z blogów super stewię fluid, która nie ma tego dziwnego posmaku (poprzednia go miała).
Składniki:
- 1kg odszypułkowanych truskawek
- 250g ksylitolu
- 40 kropli stewii fluid (lub dodatkowo 100g ksylitolu by było 350g)
- 1 op.żelfix 3:1 DrOetker
Umyte odszypułkowane truskawki, pokrojone na mniejsze kawałki (moje były dość małe więc ich tym razem nie kroiłam) umieszczamy w garnku. Posypujemy proszkiem żelfix i dokładnie mieszamy. Umieszczamy na palniku i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Następnie dodajemy stewię i wsypujemy ksylitol, mieszamy całość i zagotowujemy.
Od zagotowania gotujemy na mniejszym palniku co jakiś czas mieszając ok.2-3 minut. Gdy mamy większe kawałki to 3 minuty, mniejszym wystarczą 2. Po tym czasie odstawiamy garnek z palnika i mieszamy do zaniku piany, niestety przy truskawkach tej piany tworzy się sporo, można ją także zebrać łyżką. Po usunięciu piany przekładamy masę do przygotowanych wcześniej słoiczków i od razu zakręcamy, odwracamy słoiczki na 5 minut do góry dnem. Po tym czasie słoiczki odwacamy z powrotem i odstawiamy do wystudzenia.
śniadanko Małego Łasucha ;-)
Smacznego ;-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/06/konfitura-bardzo-truskawkowa-z.html