ßßß Cookit - przepis na MUS Z TRUSKAWEK na ZIMĘ (bez cukru)

MUS Z TRUSKAWEK na ZIMĘ (bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Czas przetworów otwierają w naszym domu truskawki.
Nie jest łatwo zdobyć ekologiczne, nie "droższe pieniędzy", ;) lub takie którym oszczędzono góry nawozów i chemicznych oprysków.
W końcu są.
Zamkniemy je w słoiczku w postaci aromatycznego, gęstego, słodkiego musu,
choć bez cukru.
:)
Składniki:
Na 2 kg truskawek
około 1 szklanki ksylitolu (lub do smaku)
1 łyżeczka agaru (lub wg potrzeb)
Wykonanie:
Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Wrzuć do garnka (najlepiej emaliowanego), podlej kilka łyżkami wody, dodaj ksylitol (najlepiej do smaku, truskawki mogą być bardziej i mniej słodkie) i zagotuj. Następnie zmiksuj całość, zagotuj, zbierz pianę (ewentualną) i gotuj tak długo, aż owoce będą całkowicie pozbawione "surowości" (u mnie około 30 min). W trakcie koniecznie zbieraj tzw. "szumy" łyżką cedzakową. Dodaj agar (ilość dostosuj do gęstości musu, jeśli jest zbyt płynny wsyp 2 łyżeczki). Podgotuj jeszcze chwilkę i gorące wlej do wyparzonych słoików (zakrętki przetrzyj dodatkowo spirytusem).
Zakręć mocno i przykryj szczelnie kocem.
Kiedy ostygną przenieś je w chłodne i ciemne miejsce by nie straciły koloru.
*
Oczywiście możesz też pasteryzować słoiki w piekarniku (temp. 120 stopni przez około 25 minut).
Ta metoda pasteryzacji jest bezpieczniejsza.
Gotowe!
:)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2012/07/mus-z-truskawek-na-zime-bez-cukru.html