Wykonanie
Czas
przetworów otwierają w naszym domu
truskawki.Nie jest łatwo zdobyć ekologiczne, nie "droższe pieniędzy", ;) lub takie którym oszczędzono góry nawozów i chemicznych oprysków.W końcu są.Zamkniemy je w słoiczku w postaci aromatycznego, gęstego, słodkiego musu,choć bez
cukru.:)
Składniki:Na 2 kg
truskawekokoło 1 szklanki
ksylitolu (lub do smaku)1 łyżeczka agaru (lub wg potrzeb)
Wykonanie:
Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Wrzuć do garnka (najlepiej emaliowanego), podlej kilka łyżkami
wody, dodaj
ksylitol (najlepiej do smaku,
truskawki mogą być bardziej i mniej słodkie) i zagotuj. Następnie zmiksuj całość, zagotuj, zbierz pianę (ewentualną) i gotuj tak długo, aż
owoce będą całkowicie pozbawione "surowości" (u mnie około 30 min). W trakcie koniecznie zbieraj tzw. "szumy" łyżką cedzakową. Dodaj agar (ilość dostosuj do gęstości musu, jeśli jest zbyt płynny wsyp 2 łyżeczki). Podgotuj jeszcze chwilkę i gorące wlej do wyparzonych słoików (zakrętki przetrzyj dodatkowo
spirytusem).Zakręć mocno i przykryj szczelnie kocem.Kiedy ostygną przenieś je w chłodne i ciemne miejsce by nie straciły koloru.*Oczywiście możesz też pasteryzować słoiki w piekarniku (temp. 120 stopni przez około 25 minut).Ta metoda pasteryzacji jest bezpieczniejsza.
Gotowe!:)