Wykonanie
Sezon na
przetwory się rozpoczął. Czym posłodzić domowe
konfitury i dżemy? Tradycyjny
cukier posiada wysoki indeks glikemiczny, jest bardzo kaloryczny, stymuluje w organiźmie procesy zapalne, wiadomo - "biała śmierć". Możemy jednak delektować się słodkościami, a
słodycz płynącą z domowych
przetworów uczynić zdrową i wartościową. Wystarczy
cukier zamienić na
ksylitol. Zapraszam na pyszny
dżem truskawkowy. Najsmaczniejszy jest ten długo wysmażany, taki jaki robiły nasze mamy i babcie. Gdy użyjesz odpowiednio dużego rondla,
woda szybko odparuje i uporasz się z przygotowaniem
dżemu w 3 godziny. Jest pyszny. Bardzo polecam!Jeśli nie przeszkadza Ci obecność
cukru w
dżemie użyj go w proporcji do
ksylitolu w stosunku 1:1.Składniki:
1,2 kg
truskawek300 g
ksylitolusok z 1/2
cytrynyWykonanie:
truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Małe przekroić na pół, większe na ćwiartki lub ósemki.
Truskawki umieścić w rondlu, w którym będziemy je smażyć. Zasypać
ksylitolem, dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 godziny, by puściły sokzagotuj całość i rozpocznij wysmażanie. Na początku temperatura płyty może być wyższa i mogą swobodnie "bulgotać", jednak tak by nie wykipiały. Gdy zaczną powoli gęstnieć, temperaturę zmniejszyć i zamieszać
dżem od czasu do czasu. Im dłużej wysmażany, staje się gęściejszy. Skończyłam wysmażanie po 2,5 godzinie, gdy część
truskawek całkowicie się rozgotowała. Zdjąć szumowiny. Na koniec dodać sok wyciśnięty z
cytrynynapełnić wyparzone i wysuszone słoiczki gorącym
dżemem. Zrobiłam zaledwie 3 słoiczki na bieżące spożycie, także ich nie pasteryzowałam. Jeśli robisz większą ilość na zimowe zapasy trzeba je zapastryzować. W garnku wyścielonym papierowym ręcznikiem ustaw słoiczki i zalej do 3/4 wysokości
wodą. Doprowadź
wodę do wrzenia tak by ledwie"pyrkała" i pasteryzuj 10-15 minut. Gorące wyjmij i postaw na wieczkach do wystudzeniaUDANYCH
PRZETWORÓW!