Wykonanie
Dzień dobry!Tegoroczne szaleństwo z
przetworami w mojej kuchni już się zaczęło! Nie ma co tracić czasu, skoro
owoce takie pyszne, słodkie, a przecież chciałoby się tą
słodycz czuć cały rok? Dlatego też nie marnuję ani chwili i pakuję
truskawki do słoików. Tym razem z
płatkami róży - genialne, aromatyczne
konfitury!Sprawdźcie nasze inne przepisy na
przetwory .
Składniki:1 kg
truskawekok. 200 g
cukru3 garści
płatków róży (stulistnej lub innej intensywnie pachnącej odmiany)sok z 1/2
cytrynyWykonanie:Odszypułkowane i umyte
truskawki kroimy na plasterki, zasypujemy
cukrem, dodajemy
płatki róży i mieszamy. Odstawiamy na ok. 1 godzinę, aby
truskawki puściły sok.Następnie dodajemy
sok z cytryny i zaczynamy smażyć naszą
konfiturę, aż uzyska zadowalającą nas konsystencję. Gotową
konfiturę nakładamy do wyparzonych, czystych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy na mokro przez 30 minut. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.Smacznego!