Wykonanie
Dżem truskawkowo-
jagodowy ma niepowtarzalny smak. Sezon na
truskawki dobiega końca, zatem to ostatni dzwonek, by aromatyczną
słodycz truskawek i
jagód zamknąć w słoiczkach. Wielu z Was poszukuje przepisów na
przetwory jagodowe, zapraszam na bardzo udane połączenie
truskawek z
jagodami. Najwartościowszy
dżem przygotujesz przez wielogodzinne odparowanie
wody z
owoców, bez środków żelujących i pektyn. Metoda naszych mam i babć wydaje się być niezastąpiona.Składniki na 6 słoiczków a`240 ml:
1,2 kg
truskawek0,5 kg
jagód400 g
ksylitolusok z 1
cytrynyWykonanie:
truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe na ćwiartki.
Jagody umyć, odsączyć i przebrać. Usunąć ogonki, listki i małe zasuszone
owoce.
Truskawki z
jagodami umieścić w dużym, płaskim rondlu, zasypać
ksylitolem, wymieszać i pozostawić na około 2 godziny, by puściły sokrozpocząć wysmażanie. Najlepiej rozłożyć ten etap na 2 dni. Wysmażać
owoce tak długo, aż
dżem osiągnie zadowalającą konsystencję. Nie powinien spływać z łyżki, a spadać płatami. Od czsu do czasu zamieszać
owoce i zdjąć szumowiny. Należy pamiętać, że gorący
dżem jest dużo rzadszy, gdy wystygnie bardziej się zagęści. Pod koniec smażenia dodać sok z wyciśniętej
cytrynygotowy
dżem przelać do wyparzonych, suchych słoiczków i zakręcić wytartymi do sucha nakrętkami. Na zimowe zapasy
dżem pasteryzować 15 minut, na bieżące spożycie nie ma takiej potrzebyUDANYCH
PRZETWORÓW !Uwagi: 1 litr
jagód waży 0,58 kg