Wykonanie

Do
grona przygotowywanych
konfitur dołączyła w tym roku
konfitura jagodowa. Przygotowywałam ją pierwszy raz i jak na mój gust wychodzi ona bardzo słodka. Dlatego mimo użycia żelfixu z mniejszą ilością
cukru -3:1 , proponuję dodać jeszcze sok wyciśnięty z 1
cytryny.Składniki:-2 kg
jagód-2 op.żel-fix 3:1 ( bez
cukru)-700g
ksylitolu (ew.
cukru)-Sok wyciśnięty z 1
cytrynyUmyte
jagody umieścić w garnku z
sokiem z cytryny, łącznie nie więcej niż 2 kg. Wsypać do nich proszek z 2 opakowań żel-fix 3:1 i zagotować ciągle mieszając. Następnie dosypać
ksylitol i doprowadzić do wrzenia, co chwilę mieszając. Gotować 2 minuty. Po tym czasie zestawić z ognia i mieszać do zaniku piany. Następnie rozlać do przygotowanych wcześniej słoiczków , od razu zakręcać i odwracać do góry dnem, na ok. 5 minut. Nie pasteryzować. Od kilku lat przygotowuję w ten sposób
konfitury i nie zdarzyło się by jakaś się popsuła.


Smacznego!:)